Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ουδέν νεώτερον για τη Σύνοδο Κορυφής

Δεν υπάρχει επίσημος προγραμματισμός εντός της εβδομάδας


http://img.protothema.gr/9A2AD3DB85DBD47CCC03C59FF6B38374.jpg
Στη χρονική στιγμή που η πολυφωνία των Ευρωπαίων εταίρων θα έχει μετατραπεί σε αρμονία, με την οποία οι ηγέτες της ΕΕ θα επιδιώξουν να ξεπεράσουν την κρίση, θα συγκληθεί η συνάντηση των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αν θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την κρίση χρέους θα κριθεί εν πολλοίς και από την πρόοδο των διαβουλεύσεων των τεχνικών επιτροπών που συντονίζει η Οικονομική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση περιορίζει τις προσδοκίες ότι επίκειται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την ερχόμενη Παρασκευή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δεδομένου ότι δεν έχει προκύψει κάτι το νεώτερο. «Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για μια έκτακτη σύνοδο» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. «Τώρα θα πρέπει κατ' αρχήν να συζητήσουμε τις αποφάσεις του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας» πρόσθεσε.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, πάντως, σε συνέντευξη στον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ARD), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θεωρούσε πιθανή μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την κρίση στην ευρωζώνη, κυρίως ως ένα πρόσθετο ψυχολογικό μήνυμα, για να ησυχάσουν οι αγορές.

Νωρίτερα την Τετάρτη, πηγή της γαλλικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι το Παρίσι τάσσεται υπέρ μιας έκτακτης Συνόδου, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, πάντως, οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης, οι υπεύθυνοι διαχείρισης του δημοσίου χρέους, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αξιωματούχοι της Κομισιόν θα έχουν τηλεδιασκέψεις για το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Στις διασκέψεις εκ μέρους της Ελλάδας θα μετέχουν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γ. Ζανιάς και ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τηλεδιασκέψεις θα συντονίζει ο γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: