Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Le Monde: «Μας κυβερνούν παιδάκια, δεν υπάρχουν ηγέτες»


newpost.gr
Le Monde: «Μας κυβερνούν παιδάκια, δεν υπάρχουν ηγέτες»
Δριμεία κριτική ασκούν στους ηγέτες της Ευρώπης και των ΗΠΑ με άρθρα τους τη Τρίτη η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» και η βρετανική «Financial Times», κατηγορώντας τους για ανευθυνότητα και ολιγοψυχία μπροστά στην ανάγκη να λάβουν γενναίες αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σε άρθρο της με τίτλο: «Αυτά τα παιδάκια που μας κυβερνούν», η «Le Monde» αναφέρει μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Τα Νέα», ότι «η κατάσταση απαιτεί ενηλίκους και ενήλικοι δεν υπάρχουν, ούτε στην Ουάσιγκτον, ούτε στις Βρυξέλλες».

«Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου να καταλήξουν σε συμφωνία. Εξακολουθούν να διαφωνούν όσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη κρίση με την οποία το ενιαίο νόμισμα βαρύνει το ευρωπαϊκό χρέος.



Στην Ουάσινγκτον, τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναγκάστηκε για ακόμη μία φορά να προειδοποιήσει τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό έως τις αρχές Αυγούστου, υπάρχει ο κίνδυνος το αμερικανικό Δημόσιο να κηρύξει στάση πληρωμών» αναφέρει η γαλλιή εφημερίδα.

Παράλληλα, τονίζει ότι «τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης βρίσκονται σε άθλια κατάσταση».

«Το καταλάβαμε: η κατάσταση απαιτεί ενήλικους και ενήλικοι δεν υπάρχουν ούτε στην Ουάσινγκτον ούτε στις Βρυξέλλες» αναφέρει η Le Monde, η οποία σχολιάζει χαρακτηριστικά τις «λογομαχίες» περί συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα γράφοντας «μα, κύριοι υπουργοί, είναι σαν να ασχολείστε με ένα συνάχι ενώ ελλοχεύει ο καρκίνος»!

Eν τω μεταξύ, και οι «Financial Times» καταλογίζουν εφησυχασμό στους ευρωπαίους ηγέτες «που θεωρούν ότι η κρίση μπορεί να περιμένει για μετά τις διακοπές» και, επικρίνοντας κυρίως το Βερολίνο, καταλήγουν λέγοντας ότι «η Ιστορία δεν έχει συγχωρήσει όσους απλώς ήταν θεατές όταν η Ρώμη καιγόταν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: