Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Προβληματισμός στον ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ μετά την ενημέρωση από τον Ευ.Βενιζέλο

Αγωνία για τις εξελίξεις

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Προβληματισμένοι αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από την ενημέρωση που είχαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup και τα προβλήματα με την αντιμετώπιση του χρέους.

Η ενημέρωση του κ. Βενιζέλου χαρακτηρίσθηκε από τους βουλευτές αναλυτική και κατατοπιστική, ενώ, όπως ειπώθηκε, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την «ειλικρινή αγωνία του» για τις εξελίξεις. Παραφράζοντας τον Γκ.Γκ.Μαρκες είπε ότι χτίζουμε στην άμμο, ελπίζοντας ότι θα αποδειχτεί, με τη βοήθεια όλων μας, ότι η άμμος θα γίνει πέτρα.

Στη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι διαξιφισμοί μεταξύ βουλευτών, όπως αυτός μεταξύ της Θ.Τζάκρη και της Τ.Αντωνίου ή οι επικρίσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π.Οικονόμου, σχετικά με τις δηλώσεις του περί ΦΠΑ, από βουλευτές που σήμερα αποφεύγουν να επικρίνουν την οικονομική πολιτική όπως έκαναν στο παρελθόν.

Στη συνεδρίαση τέθηκαν θέματα, όπως αυτό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», από τον βουλευτή Πιερίας Γιάννη Αμοιρίδη, ενώ ο έτερος βουλευτής του νομού Θανάσης Παπαγεωργίου, υποστήριξε ότι το χρέος θα είναι διαχειρίσιμο με ένα επιτόκιο της τάξης του 4%.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει συζήτηση για «επιλεκτική χρεοκοπία», ούτε και απέρριψε αυτό το σενάριο, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν στο τραπέζι 36 σενάρια, όπως του είπε ο κ. Γιούνκερ.

Από τη συζήτηση προέκυψε ότι για να συζητηθεί το θέμα, πρέπει να βρεθεί πού βρίσκονται 150 δισ. του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αρχίσει η διαπραγμάτευση με τους κατόχους των ομολόγων. Όλα τα άλλα βρίσκονται σε Τράπεζες, ελληνικές και άλλες.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το πρόβλημα σήμερα αποδεικνύεται πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν επρόκειτο μόνο για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, το χρέος αυτών των χωρών καλύπτει το 4% του χρέους της ευρωζώνης. Προστιθέμενων, όμως, των χρεών της Ισπανίας και της Ιταλίας, το ποσοστό ανεβαίνει στο 40% του χρέους της ευρωζώνης. Γι' αυτό, τόνισε, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με ενιαίο, συνολικό και σταθερό τρόπο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: