Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη εν αναμονή των αποφάσεων για τη Σύνοδο Κορυφής

Πυρετός επαφών στο Μαξίμου


(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποιείται το πρωί της Πέμπτης σε συνέχεια των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευ.Βενιζέλος θα ενημερώσει τα μέλη του Υπουργικού για τις συζητήσεις στο Eurogroup.

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί.

Γ.Παπανδρέου: Απόφαση σύντομα

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αποκλειστική συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στους Financial Times Deutschland.

Ο πρωθυπουργός πιέζει την ΕΕ και το ΔΝΤ να επισπεύσουν τη λήψη αποφάσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

«Η ατμόσφαιρα που επικρατεί δεν μας βοηθά να βγούμε από την κρίση» τονίζει ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Προειδοποιεί δε ότι η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων απωθεί τους επενδυτές.

«Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα και να μπορεί η χώρα να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα» τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Θετικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου

Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. «Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες» αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

«Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του» λέει ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι θα πρέπει να εξεταστεί επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών.

«Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο προκαλώντας πολύ μεγαλύτερη ζημία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός δεν προσδιορίζει το χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας ότι σειρά έχουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

«Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: