Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Βενιζέλος: «Αναγκαία η επιλεκτική χρεοκοπία»


newpost.gr
Βενιζέλος: «Αναγκαία η επιλεκτική χρεοκοπία»
Σαφές μήνυμα προς όλους ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκoπίας και κίνδυνος για τις καταθέσεις και το τραπεζικό σύστημα έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής. Η επιχειρηματολογία του όμως, οδήγησε όλους στο συμπέρασμα ότι η επιλεκτική χρεοκοπία είναι επιβεβλημένη.


«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και καμία απειλή χρεοκοπίας, δεν θα παίξει κανείς με τις λέξεις και την αγωνία των πολιτών. Και κυρίως δεν δικαιούται να παίζει με τις λέξεις κάποιος υπεύθυνος θεσμικός παράγοντας. Κι αυτό όλα τα κόμματα και πρωτίστως την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της. Καλώ την Αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση και να ακολουθεί με στρατιωτική πειθαρχία αυτά που λέμε»

Ο υπουργός Οικονομικών απευθύνθηκε και στους καταθέτες λέγοντας «διαβεβαιώνω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι απολύτως καλυμμένο και διασφαλισμένο στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, ρευστότητας και χρηματοδότησης, αυτό ίσχυσε και χθες με υποβάθμιση Fitch, χωρίς καμία πραγματική επίπτωση τράπεζες μας.»

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει λαϊκισμός γύρω από την λέξη επιλεκτική χρεοκοπία.

«Κάποιοι επιθυμούν για λόγους λαικισμού να χρησιμοποιήσουν τον όρο selective default. Δεν είναι πραγματική κατάσταση δεν είναι πραγματικό γεγονός, είναι προσωρινή βαθμολόγηση ελληνικών ομολόγων στο βαθμό sd για ένα χρονικό διάστημα. Xρειάζεται σοβαρότητα αυτοπεποίθηση και εθνική ενότητα. Ελεος πια εθνική ενότητα γιατί αυτοί που την πληρώνουν είναι οι αδύναμοι. Για αυτούς μιλάω τώρα με την δική τους φωνή μιλώ.
Δεν είναι ώρα για μικροκομματικές πλάκες και λογοπαίγνια. Και η παραμικρή πράξη συναίνεσης ενισχύει την διαπραγματευτική μας θέση και μειώνει το βάρος των πολιτών. Τόσο απλό και τόσο κρίσιμο να είμαστε εδώ ενωμένοι. Μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με εθνική συστράτευση. Θέλουμε λίγο ζωτικό χρόνο για να κάνουμε όσα έχουμε πει.. Είναι η ώρα της βοήθειας, της ενότητας, είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ανταπόκριση».


Έντονες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Η ομιλία Βενιζέλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης ιδίως για τη φράση ότι πρέπει να παρακολουθεί αυτά που λέει η κυβέρνηση με στρατιωτική πειθαρχία.

Ο Νικος Λέγκας από την πλευρά της ΝΔ ζήτησε από τον υπουργό να ανακαλέσει τα περί στρατιωτικής πειθαρχίας.

"Προς Θεού. Ήταν ένα σχήμα λόγου, τι να ανακαλέσω ένα σχήμα λόγου" απαντησε ο υπουργός, ενω ο κ. Λέγκας επέμεινε ότι πειθαρχία χρειάζονται τα μέλη της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε οτι όλοι όσοι πλήττονται από τα μέτρα έχουν ήδη χρεοκοπήσει, και να μην μιλάει η κυβέρνηση για χρεοκοπία. "Στρατιωτική πειθαρχία στο πλευρό της κυβέρνησης; Μερικές λέξεις είναι πολύ φορτισμένες, ακούσαμε και για τανκς. Γιατί; Για να σωθούν όλοι όσοι έβγαλαν 600 δις στην ελβετία;" κατέληξε ο κ. Χαλβατζης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις

"Μην μας ξενίζει ο όρος στρατιωτική πειθαρχία προέρχεται από το χώρο της εθνικής άμυνας και του μένουν κάποια κουσούρια" είπε για τον κ.Βενιζέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: