Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Πρώτα οι πιστωτές, μετά τα κοινωνικά επιδόματα, σε περίπτωση αδιεξόδου στις ΗΠΑ

Πληρωμές κατά προτεραιότητα;

Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι
Ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι (Φωτογραφία: Reuters )
Ουάσινγκτον
Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν καταφέρουν να επιτύχουν συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους έως τις 2 Αυγούστου, η Ουάσινγκτον θα πληρώσει πρώτα τους πιστωτές της και θα παύσει τη χορήγηση πάσης φύσεως επιδομάτων, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζα της χώρας Μπεν Μπερνάνκι, ενώπιον μελών του Κογκρέσου.

Η ομιλία του επικεφαλής της Fed παρείχε την πρώτη ένδειξη για το πώς ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να διαβαθμίσει τις πληρωμές της χώρας στην περίπτωση που μετά τις -2 Αυγούστου- η χώρα μείνει χωρίς λεφτά στα ταμεία για να ικανοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις της.

«Η υπόθεση είναι ότι, για όσο αυτό είναι δυνατόν, το υπουργείο Οικονομικών θα θέλει να πληρώνει κεφάλαιο και τόκους του χρέους, διότι η αποτυχία να κάνει κάτι τέτοιο θα ρίξει το χρηματοοικονομικό σύστημα σε μία τεράστια αστάθεια και θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία» είπε ο Μπερνάνκι.

Επισήμως, πάντως, και με τις διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ορίου χρέους να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος διαβεβαιώνει ότι δεν εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις η ιδέα των «πληρωμών κατά προτεραιότητα», παρά μόνο θεωρητικά, στο πλαίσιο μίας «αναγκαστικής φιλοπονίας».

«Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει. Είτε τιμάς τις υποχρεώσεις σου, είτε δεν τις τιμάς [...] ώστε να μην χρειαστεί κατόπιν να κάνεις τρομερές επιλογές: τι να πληρώνεις στη συνέχεια, και τι όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του Ομπάμα, ότι «οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν στάση πληρωμών».

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν περικοπές κρατικών δαπανών προκειμένου να συναινέσουν στην αύξηση του ορίου χρέους και εναντιώνονται στις καταργήσεις φοροελαφρύνσεων που δόθηκαν επί προεδρίας του Τζορτζ Μπους.

Οι Δημοκρατικοί από την άλλη προωθούν την κατάργηση αυτών των φοροελαφρύνσεων και δεν συζητούν περικοπή κρατικών δαπάνες με κοινωφελή σκοπό, όπως στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: