Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Συμφωνία με την Κομισιόν - 14 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μέσω ΕΣΠΑ










Συμφωνία με την Κομισιόν - 14 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία μέσω ΕΣΠΑ
Οικονομικό όφελος, που προσεγγίζει τα 14 δισ ευρώ, για την πραγματική οικονομία, αποφέρει η συμφωνία για την αναθεώρηση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, στην οποία κατέληξαν, σήμερα, στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τον αρμόδιο επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική Γιοχάνες Χαν.

Το πακέτο μέτρων περιλαμβάνει θετική δημοσιονομική επίπτωση για το φετινό προϋπολογισμό, ύψους 770 εκ. ευρώ, και εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,4 δισ ευρώ μέχρι το 2013, η οποία προκύπτει από την οριζόντια μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15%, με την αναδρομική εφαρμογή του κανόνα 85%-15%. Επιπλέον, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για τον απεγκλωβισμό 11 δισ ευρώ, με την επανεκκίνηση των πέντε μεγάλων οδικών έργων που λιμνάζουν, ενώ προβλέπεται και η ενίσχυση των επιχειρήσεων με επιπρόσθετη απευθείας ρευστότητα, ύψους 500 εκ ευρώ.

Παράλληλα, αυξάνεται η τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθούν περίπου 3.000 αδύναμοι διαχειριστικά δικαιούχοι έργων, ενώ, ταυτόχρονα, επιταχύνεται η απορρόφηση των Προγραμμάτων του Περιβάλλοντος και της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το ζήτημα της αναδρομικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ κατά 100% από κοινοτικούς πόρους, με στόχο τον περιορισμό της εθνικής συμμετοχής σε ένα ελάχιστο ποσοστό (5%) και την εξοικονόμηση έως και 4,8 δισ ευρώ σε εθνικούς πόρους.

«Η συμφέρουσα για τη χώρα μας αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων δεν ήταν αυτονόητη, ούτε δεδομένη. Έχουμε κάνει πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ για να φτάσουμε σε αυτά τα αποτελέσματα. Η προσπάθειά μας δεν θα μπορούσε να καρποφορήσει, εάν, μεθοδικά και με σχέδιο, δεν ξαναχτίζαμε σε νέες βάσεις το ΕΣΠΑ, που όπως είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα διαχειριστικό τερατούργημα. Ο κουμπαράς του ΕΣΠΑ μπαίνει πλέον στην υπηρεσία της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, της διάσωσης της χώρας», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος τόνισε, ότι η συμφωνία αυτή είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που καταβάλλεται εδώ και μήνες, με καθοριστική συμβολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

«Ακόμα δεν κερδίσαμε τον πόλεμο, έχουμε όμως στα χέρια μας ορισμένα πρώτα, σαφή και μετρήσιμα για την οικονομία οφέλη» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης, και συμπλήρωσε: «Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα για να οικοδομήσουμε μια Συμμαχία για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: