Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Την ερχόμενη εβδομάδα η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το νέο πακέτο βοήθειας

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις


Η Μέρκελ τελικά επικράτησε και η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, μολονότι οι περισσότερες κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, πίεζαν να γίνει μέχρι το Σαββατοκύριακο
Η Μέρκελ τελικά επικράτησε και η συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, μολονότι οι περισσότερες κυβερνήσεις, όπως η γαλλική, πίεζαν να γίνει μέχρι το Σαββατοκύριακο (Φωτογραφία: AΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα συναντηθούν τελικά οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης και τη μορφή που θα λάβει τελικά η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δηλώνουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

«Η αρχή του να έχουμε μια συνάντηση ηγετών είναι αποδεκτή από τους βασικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας», είπε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η συνάντηση μάλλον θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο διπλωμάτης είπε ότι η ακριβής ημερομηνία της συνάντησης θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα χρειαστεί για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών στην μείωση του δανειακού βάρους της Ελλάδας.

Τελικά, η γερμανική κυβέρνηση επιβλήθηκε ανάμεσα στις χώρες που ζητούσαν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπως μεταξύ άλλων η Γαλλία.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, υπάρχει ένα ενδεχόμενο η συνάντηση να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη, όμως η οριστική ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τη συμμετοχή ιδιωτών.

Το Βερολίνο είχε κάνει σαφές από το πρωί της Τετάρτης ότι δεν θα επρόκειτο να «συρθεί» σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής «χωρίς λόγο».

Το διατύπωσε με εύσχημο τρόπο η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι οι υπουργοί Oικονομικών δρομολόγησαν μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και ότι τώρα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν λεπτομερώς σε επίπεδο ομάδων εργασίας, άρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διατυπωμένη κάποια συνολική πρόταση που να δικαιολογούσε τη συνάντηση.

Αυτές τις ημέρες η κ. Μέρκελ πραγματοποιεί περιοδεία σε Αγκόλα, Νιγηρία και Κένυα, με επίκεντρο τα ενεργειακά θέματα και τη διασφάλιση πρώτων υλών, όπως είπε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Πέτερ Χίντσε. Η περιοδεία εντάσσεται στο πλαίσιο του «Σχέδιο Αφρική» της γερμανικής κυβέρνησης.

«Έχουμε προτάσεις στήριξης»


Να αντιμετωπίζουν «ψύχραιμα» την κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη, καλεί τους πολίτες ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και παράλληλα υπόσχεται γερμανική βοήθεια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την DW.

Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Rheinische Post, που κυκλοφορεί την Πέμπτη, ο κ. Ρέσλερ επισημαίνει ότι θεωρεί απίθανη την μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία της ιταλικής οικονομίας είναι θετικά.

«Η ιταλική οικονομία έχει ευρεία βάση και είναι γενικά ανταγωνιστική», είπε.

Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα, ο Φίλιπ Ρέσλερ επισήμανε ότι το υπουργείο του θα έχει τη δική του συμβολή στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ρέσλερ πρόσθεσε ότι το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας θα βοηθήσει προκειμένου να αναπτυχθούν νέες οικονομικές δομές.

«Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις στήριξης για την ελληνική οικονομία [...] Από την άλλη πλευρά θα πρέπει και οι γερμανικές επιχειρήσεις να αντλήσουν οφέλη από μια μελλοντική ανάπτυξη στην Ελλάδα», διευκρίνισε.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται ενδιαφέρον του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Χανς-Πέτερ Κάιτελ, επανέλαβε πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι προϋπόθεση για γερμανικές επενδύσεις είναι ένα επενδυτικό πλαίσιο που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, σταθερό φορολογικό πλαίσιο και θα εγγυάται την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: