Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Οι αγορές πιέζουν για άμεση λύση

Η Μέρκελ θέλει συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής


http://img.protothema.gr/9ECC366F8A8436EBF921839F4AC4E0DD.jpg
Την ώρα που οι αγορές αναμένουν με αγωνία την λήψη μιας απόφασης για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης – που πλέον έχει ήδη πυροδοτήσει τις “επιθέσεις” κατά της Ιταλίας, η οποία σήμερα δανείστηκε με 6% στα 10ετή ομόλογα – η Γερμανία επιμένει να κινείται στην ... κόψη του ξυραφιού, με το Βερολίνο να προβάλλει ενστάσεις στην διενέργεια μιας νέας, έκτακτης Συνόδου Κορυφής άμεσα.

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και φωνές στο εσωτερικό της Γερμανίας, για παράδειγμα ο νέος επικεφαλής της Bundesbank, ουσιαστικά απευθύνουν δραματική έκκληση για επίλυση του ελληνικού θέματος και κατηγορούν την κυβέρνηση Μέρκελ ότι με τις απαιτήσεις της για συμμετοχή ιδιωτών στο νέο ελληνικό πακέτο διάσωσης δυναμιτίζει το ίδιο το ευρωσύστημα, η Γερμανίδα Καγκελάριος επιμένει ότι η συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης, έχει νόημα να γίνει ΑΦΟΥ προηγουμένως έχουν τελεσφορήσει οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις για τη μορφή που θα λάβει τελικά η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών και το χρονοδιάγραμμα της νέας βοήθειας!

Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι η ... αγωνία παίρνει παράταση αρκετών (;) ημερών και μαζί της οι κερδοσκοπικές επιθέσεις χρόνο για να εκδηλωθούν ακόμα πιο έντονα!

Στο ενδιάμεσο τόσο οι ξένοι οίκοι, όσο και τα διεθνή ΜΜΕ, δείχνουν να έχουν απηυδήσει από τις εξελίξεις και την αναβλητικότητα των Ευρωπαίων ηγετών.

Ενδεικτικό είναι το τελευταίο δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρεται στη “διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για την στήριξη του τραπεζικού κλάδου εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης”.

Η έγκριτη εφημερίδα κάνει λόγο για παρασκηνιακές πιέσεις των πολιτικών, “αρχικώς για να πιεστεί η Αθήνα να αποδεχτεί τα νέα αυστηρά μέτρα λιτότητας”, κάτι όμως που οδηγεί σε καθυστέρηση της λήψης της τελικής απόφασης για την βοήθεια προς τη χώρα μας, επιδείνωσε το πρόβλημα ελλείψης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών που έχουν αποκλειστεί από την διατραπεζική αγορά τους τελευταίους 18 μήνες και εν τέλει καλλιέργησε τις απαραίτητες συνθήκες για μετάσταση της κρίσης στη γειτονική Ιταλία και ενδεχομένως και στην Ισπανία!

Στο ίδιο φύλλο των Financial Times και στη στήλη Lex, φιλοξενείται μια πρόταση για ένα άμεσο haircut στα ελληνικά ομόλογα, και δη μεταξύ του 60% και του 80%, καθώς “μόνον έτσι μπορεί να διασφαλιστεί το αξιόχρεο της Ελλάδας”.
Ο αρθρογράφος στην ουσία υιοθετεί την πρόταση της Barclays και τονίζει πως για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της η χώρα μας θα χρειαστεί πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 7,4% επί του ΑΕΠ ως το 2015.

Αλλά ακόμα κι αν εφαρμοσθεί μέχρι κεραίας το τρέχον πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η δυνατότητα της οικονομίας μας εξαντλείται στην επίτευξη πλεονασμάτων περί το 2,5%. Κάτι που σημαίνει ότι το χρέος θα παραμείνει όχι απλά μη διατηρήσιμο, αλλά θα διογκωθεί ως το 400% (!) επί του ΑΕΠ μέχρι το 2050.
Συνεπώς η μόνη λύση είναι ένα άμεσο, “γενναίο” κούρεμα για να πέσει αυτοστιγμή το χρέος μας σε διατηρήσιμα επίπεδα.
Τη λύση του “έμμεσου κουρέματος” φαίνεται να προκρίνει και η Morgan Stanley. Που στην τελευταία της έκθεση τονίζει ότι το σενάριο για ήπια αναδιάρθρωση χρέους (μετακύλιση του 50% του χρέους σε 30ετείς τίτλους με παροχή “καθαρής” χρηματοδότησης για το 30%) είναι και ενδιαφέρον και το λιγότερο “επώδυνο” για τους συμμετέχοντες ομολογιούχους που θα επωφεληθούν από την εγγύηση ΑΑΑ που θα έχουν οι νέοι ελληνικοί 30ετείς τίτλοι από το ταμείο ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργηθεί για να τους στηρίξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: