Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ!


Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας φέρνει το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πτυχιούχους κολεγίων και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία λειτουργούν στην Ελλάδα ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, αλλά και σε κάθε ευρωπαίο...
πολίτη που ενδιαφέρεται να εργαστεί στη χώρα μας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε χθες νόμιμο το διάταγμα με το οποίο ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία οι ευρωπαϊκές οδηγίες 2005/36/ΕΚ και 2006/100/ΕΚ που αναφέρονται στην αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων. Η καθυστέρηση που σημειώθηκε ως προς την εναρμόνιση αυτήκαθώς η χώρα μας όφειλε να κυρώσει τις εν λόγω οδηγίες το αργότερο έως το 2007- δημιουργεί την ανάγκη αναδρομικής ισχύος των διατάξεων για μια τριετία, ώστε να υπαχθούν στις νέες διατάξεις όσοι θα είχαν κάνει χρήση από το 2007. Σημειώνεται άλλωστε ότι το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταδίκασε δύο φορές την Ελλάδα για την αδράνεια που επέδειξε ως προς την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων.
Η κοινοτική οδηγία. Το άρθρο 50 του ογκώδους Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά τους πτυχιούχους κολεγίων και Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών τα οποία λειτουργούν στη χώρα μας σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια- μέσω συμφωνιών δικαιόχρησης- και χορηγούν τίτλους σπουδών, αναφέρεται ειδικότερα στην αντίστοιχη κοινοτική οδηγία. Σύμφωνα με αυτήν, οι ευρωπαίοι πολίτες που κατέχουν τίτλο εκπαίδευσης από ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο διαθέτουν επαγγελματικά προσόντα ακόμη και αν οι σπουδές έχουν ολοκληρωθεί σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν δηλαδή ένα γαλλικό ή βρετανικό πανεπιστήμιο έχει παράρτημα στην Αθήνα, οι τίτλοι που χορηγεί είναι ισότιμοι με εκείνους που χορηγούνται στους απόφοιτους της Γαλλίας ή της Βρετανίας.
Αν υπάρξει αμφισβήτηση. Αν τα αρμόδια για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολεγίων αμφισβητούν την εγκυρότητα των πτυχίων, έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στο κράτος όπου εδρεύει το αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα και να πληροφορηθούν αν:
1Η εκπαίδευση στο ίδρυμα που παρέσχε την κατάρτιση έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος- μέλος καταγωγής του τίτλου.
2Αν οι τίτλοι εκπαίδευσης που έχουν εκδοθεί είναι ίδιοι με εκείνους που θα είχαν χορηγηθεί εάν η εκπαίδευση είχε πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στο κράτος- μέλος καταγωγής του τίτλου.
Η κρίση του ΣτΕ και η δημοσίευση του Π.Δ. στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως που ακολουθεί ανάβει το πράσινο φως και στους ευρωπαίους πολίτες να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ακόμη και στον δημόσιο τομέα (μέσω του ΑΣΕΠ), εφόσον έχουν εξασφαλίσει επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα τους βάσει των πτυχίων τους. Το δικαίωμα αυτό άλλωστε έχει κατοχυρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα του 2005 (44/2005), σύμφωνα με το οποίο η αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το αρμόδιο συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας συνιστά δικαίωμα εργασίας στον δημόσιο τομέα σε θέσεις που προϋποθέτουν τεχνολογική ή πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
Η ελληνική γλώσσα. Οσον αφορά τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, το ΣτΕ έκρινε παράνομη τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Παιδείας να καθορίσει το επίπεδο, κρίνοντας ως πλέον αρμόδιους να σταθμίσουν την επάρκεια γνώσεων των ενδιαφερομένων να εργαστούν στη χώρα μας τους συλλόγους και τα επιμελητήρια, αναλόγως των απαιτήσεων του κάθε επαγγέλματος.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα πάντως θα κρίνονται εφεξής από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), το οποίο αντικαθιστά το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Ισοτιμιών Τίτλων Εξωτερικού (ΣΑΕΙΤΕ) που ιδρύθηκε το 2000. Αλλά και η δικαιοδοσία του ΣΑΕΠ επί των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αντιστοιχούν σε πανεπιστημιακά πτυχία ή σε απλή επαγγελματική εκπαίδευση θα λήξει στο τέλος του 2012. Από την 1η Ιανουαρίου 2013, η συγκεκριμένη αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων θα περιέλθει στα επιμελητήρια, καθώς και στις επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις της Ελλάδας που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι Ιατρικοί Σύλλογοι κ.α.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: