Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Κρουαζερόπλοια στα ελληνικά νησιά, χωρίς Έλληνες ναυτικούς...


Δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων για το πλήρωμα του «Zenith»...
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η υπόθεση του κρουαζιερόπλοιου «Zenith». Το πλοίο με κοινοτική σημαία Μάλτας αμερικανικών συμφερόντων ξεκίνησε κρουαζιέρες από το λιμάνι του Πειραιά χωρίς να έχει Ελληνες ναυτικούς στο πλήρωμά του.
Σύμφωνα με το νόμο έχει αυτό το δικαίωμα, αλλά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αντιδρά τονίζοντας ότι...

δεν μπορούν πλοία που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας να μην απασχολούν Ελληνες ναυτικούς όταν υπάρχει ανεργία στον κλάδο.

Μάλιστα πολλοί ναυτικοί τονίζουν ότι στην ουσία πρόκειται για τη «πρόβα τζενεράλε» των μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας, προ της «επιχείρησης» άρσης του καμποτάζ της κρουαζιέρας για πλοία με σημαίες τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.).

Οπως υπογραμμίζουν και στο παρελθόν ήρθαν πλοία με σημαίες χωρών Ε.Ε. για να κάνουν κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά, αλλά μετά από διαβουλεύσεις με τη ΠΝΟ προσελάμβαναν και Ελληνες ναυτικούς στα πληρώματά τους.

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχει συσταθεί μια επιτροπή που εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα της άρσης του καμποτάζ αλλά και μια σειρά επιμέρους θεμάτων που απασχολούν το θαλάσσιο τουρισμό.

Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι σε βάθος τριμήνου η επιτροπή θα είχε ολοκληρώσει το έργο της, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ειδικά για την άρση του καμποτάζ θα υπάρξει καθυστέρηση.

Υπέρ της κατάργησης του καμποτάζ, εκτός από τις μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας του εξωτερικού, έχει ταχθεί και το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Και οι δύο φορείς εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα κερδίσει από την άρση του καμποτάζ πάνω από ένα δισ. ευρώ ετησίως, ενώ κάνουν και λόγο για νομοθετική ρύθμιση πρόσληψης περίπου 30 Ελλήνων ναυτικών σε κάθε ένα από τα κρουαζιερόπλοια με σημαίες τρίτων χωρών που θα δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) τάσσεται υπέρ της άμεσης άρσης του καμποτάζ υπό έναν όρο όμως. «Όλα τα επιβατηγά ελληνικά πλοία (κρουαζιερόπλοια, διεθνών πλόων και ακτοπλοϊκά) να έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με αυτά των κοινοτικών και μη συναδέλφων τους πλοιοκτητών σε θέματα επάνδρωσης και επιδότησης εργοδοτικών εισφορών».

Στον αντίποδα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία θεωρεί ότι τυχόν άρση του καμποτάζ είναι αιτία πολέμου για τους Ελληνες ναυτικούς.

Το «Zenith»

Πριν από το πρώτο ταξίδι, που τελικά πραγματοποιήθηκε από το λιμάνι του Πειραιά στις 29 Μαρτίου, η ΠΝΟ ζήτησε να προσληφθούν περίπου 110 Ελληνες ναυτικοί, και οι εκπρόσωποι του πλοίου δεσμεύτηκαν να απαντήσουν μέχρι τις 12 Απριλίου.

Είχε προηγηθεί ένας μαραθώνιος συναντήσεων των εκπροσώπων του πλοίου με κυβερνητικά στελέχη, από τα οποία ζητούσαν τη προστασία του πλοίου από τυχόν παρέμβαση της ΠΝΟ για να το σταματήσει.

Υπογράμμιζαν ότι: «Παρά το σχετικό νόμο που δεν δεσμεύει την πλοιοκτήτρια εταιρεία να προσλαμβάνει Ελληνες ναυτικούς, αλλά να ακολουθεί τη σύνθεση που ορίζει το κράτος σημαίας, λάβαμε φαξ από την ΠΝΟ που ζητεί τη στελέχωση του συγκεκριμένου πλοίου και με Ελληνες ναυτεργάτες.

Στην ουσία, όπως μας ανακοινώθηκε έπειτα από συνάντησή μας με την ΠΝΟ, η τελευταία πρόκειται να προβεί σε εκτεταμένες κινητοποιήσεις σε περίπτωση άρνησης, κάτι το οποίο κρίνεται ως παράλογο και αντιδεοντολογικό. Είναι επίσης άξιο να αναφερθεί ότι το group της Royal Caribbean, στο οποίο όπως προαναφέραμε ανήκει η Pullmantur Cruises, σήμερα απασχολεί περίπου 1.100 Ελληνες ναυτικούς, χωρίς να υποχρεούται από κανέναν κανονισμό».

Ο γ.γ. της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, είχε απαντήσει: «Παρότι ισχύει από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η νομοθεσία της σημαίας είναι αυτή που λαμβάνεται υπόψη για τη σύνθεση, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε ανέργους ναυτικούς και να μην κοιτάμε πώς θα τους βρούμε εργασία.

Η νομοθεσία της σημαίας δεν απαγορεύει να υπάρχουν ναυτικοί της Ε.Ε. Θα ήταν παράλογο αν εμείς ως εκπρόσωποι των Ελλήνων ναυτεργατών δεν είχαμε ως βασικό στόχο μας να καταπολεμήσουμε την ανεργία που υπάρχει στην ελληνική ναυτεργατική οικογένεια. Ας επιλέξουν στο πλήρωμα και από τους δικούς μας. Δεν είπαμε να είναι όλοι Ελληνες, αλλά ένα ποσοστό».

Τελικά έπειτα από παρεμβάσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , Γιώργου Ανωμερίτη, συμβούλων της ΥΠΟΙΑΝ, Λούκας Κατσέλη, και του γ.γ. Ναυτιλιακής Πολιτικής του υπουργείου, Γιώργου Βλάχου, οι δύο πλευρές συναντήθηκαν και συμφώνησαν το κρουαζιερόπλοιο να ξεκινήσει τις κρουαζιέρες με την πλευρά της πλοιοκτησίας να πρέπει να απαντήσει αν θα προσλάβει περίπου 110 Ελληνες ναυτικούς στο πλοίο.

Η ΠΝΟ τονίζει ότι περιμένει άμεση θετική απάντηση μέχρι την προσεχή Δευτέρα, ενώ οι εκπρόσωποι του πλοίου στην Ελλάδα έχουν απαντήσει ότι θα έρθει στη χώρα μας στέλεχος της εταιρείας από την Ισπανία μετά τις 12 Απριλίου 2010 για να εξετάσει το θέμα.

Αναφορικά με το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δεν έχει λάβει ακόμα ξεκάθαρη θέση, και οι προσπάθειες που γίνονται από το ΥΠΟΙΑΝ είναι στο πλαίσιο εξεύρεσης συναινετικής λύσης.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ Ναυτεμπορική

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: