Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Χαμόγελα και διπλωματία...


Λώρη Κέζα
Oι μεσημεριάτικες εκπομπές παρουσιάζουν συχνά δηλώσεις από παραθεριστές σε κοσμικούς προορισμούς: «Είμαστε στην Ψαρού και περνάμε φανταστικά!» και δώσ΄ του τα μεγάλα χαμόγελα και δώσ΄ του τα τσιφτετέλια. Με αυτό το εύχαρες πνεύμα επέστρεψαν οι διπλωματικοί εκδρομείς της Αγκυρας. Πέρασαν φανταστικά! Δεν ξέρουμε αν χόρεψαν χορό της κοιλιάς στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών που συμφωνήθηκαν. Ηταν όμως όλοι τους πολύ ευχαριστημένοι. Πιο χαρούμενος από όλους ο επικεφαλής των εκδρομέων, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας. Οι δηλώσεις του...
αποπνέουν αισιοδοξία για το μέλλον ενώ έφερε πίσω ως σουβενίρ μεγάλες συμφωνίες: εφεξής οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών θα συναντώνται μια φορά τον χρόνο, οι υπουργοί Εξωτερικών δύο φορές ετησίως και οι γενικοί γραμματείς θα είναι συνέχεια online με την απέναντι όχθη. Επιτέλους, γινήκαμε φίλοι, Ελληνες και Τούρκοι μια αγκαλιά.

Η συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου διήρκεσε δυόμισι ώρες. Δεν γνωρίζουμε επακριβώς τι ειπώθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Ολη όμως αυτή η αγαλλίαση προδίδει ανοχή από την ελληνική πλευρά. Παραδίδουμε στη φαντασία μας τις διατυπώσεις. Καθώς η αβρότητα ήταν το χαρακτηριστικό των συνομιλιών, εντελώς υποθετικά δημιουργούμε την πιθανή στιχομυθία:

«Βρε Αχμέτ, αφέντη μου, πήγα τις προάλλες να απολαύσω το ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο και τι να δω; Μια τουρκική κορβέτα». «Αφού μπαινοβγαίνουμε έτσι άνετα, τι το θέλετε το Ναυτικό; Γιατί δεν καταργείτε τις αμυντικές δαπάνες για να χτίσετε ωδεία;» Αν ένας τέτοιος διάλογος ακούγεται ακραίος, τότε τι να πούμε για τις αληθινές δηλώσεις... Ο κ. Νταβούτογλου είπε (στ΄ αλήθεια) ότι θέλει να μειωθούν τα εξοπλιστικά έξοδα γιατί προτιμά να πετά λουλούδια από το παράθυρο. Ετσι εξηγούνται οι συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο: έχουν ως απώτερο στόχο να ράνουν τους νησιώτες με γαρδένιες.

Η φιλική στάση του κ. Δρούτσα απέναντι στους Τούρκους είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης, δεν πήγε δηλαδή έτσι τυχαία να χαριεντιστεί στην Αγκυρα. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τη φιλία με όλους τους γείτονες, αντιγράφοντας το πολύ μοδάτο δόγμα των μηδενικών προβλημάτων. Φοριέται από τον Ομπάμα, φοριέται από τον Ερντογάν. Δεν πάει κανείς να τσακωθεί άσκοπα τη σήμερον ημέρα.

Ειδικά για τους ασθενέστερους, αυτή είναι εχέφρων στάση. Τι να κάνει δηλαδή ο αναπληρωτής Εξωτερικών, να περιφρονήσει τις αρχές του κ. Γιώργου Παπανδρέου; Να βγει και να φωνάζει «βυθίσατε το Βafra» (κατά το «βυθίσατε το Χόρα»), ή μήπως να αναζητήσει πρότυπα του 1987, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου διέταξε πολεμική κινητοποίηση επειδή το «Σισμίκ» έκανε γυροβολιές στα Δαρδανέλια; Ή μήπως, να θέσει προ των ευθυνών του το ΝΑΤΟ που εσχάτως αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν κουτσουλιά πάνω στην υδρόγειο;

Στο διά ταύτα. Ο κ. Δρούτσας πέτυχε τα εξής: Τα στρατά θα έχουν κοινά εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις και τα τοιαύτα. Θα οργανωθούν αμοιβαίες εθιμοτυπικές επισκέψεις μεταξύ των Σχολών Πολέμου. Θα προσπαθήσουν από κοινού να προσελκύσουν κινέζους τουρίστες. Θα αρχίσει ένα νταλαβέρι μεταξύ υπουργών Πολιτισμού. Εκεί είναι το μυστικό της επικοινωνίας: να πάνε τα μπαλέτα της Δόρας Στράτου και να έλθουν οι δερβίσηδες στον Λυκαβηττό, να μεταφραστεί η ευπώλητη Λένα Μαντά και να γίνει εισαγωγή αληθινού μπακλαβά. Θα ανακατευτούν και οι υπουργοί Περιβάλλοντος, θα ανταλλάσσουν σπόρους για εποχικά άνθη. Θα εμπλακούν και οι υπουργοί Παιδείας για να συζητήσουν πιθανώς την υποχρεωτική εκπαίδευση των κοριτσιών.

Επιπλέον προετοιμάστηκε το έδαφος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, το προσεχές διάστημα. Αυτό είναι διπλωματία. Να φεύγουμε με χαμόγελο και δημιουργικό πνεύμα, όχι να μουτρώνουμε με υφαλοκρηπίδες και χαλούμια.

ΒΗΜΑ

/nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: