Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

«Ελεύθερο πνεύμα ο Παύλος, ούτε δεξιός ούτε αριστερός»...




Ο Παύλος έλεγε: Ρίξτε στα ΜΑΤ σουσάμι να πέσουν πάνω τους τα περιστέρια...
«Από το '98 μέχρι και πριν από πέντε μέρες όλη μου η πορεία ήταν με τον Παύλο. Είμαστε αδέρφια. Κάτι παραπάνω από μουσικοί. Κάτι παραπάνω από...
παρέα. Ο λόγος που μαζευτήκαμε εδώ ήταν για να σας πούμε ποιος πραγματικά ήταν ο Παύλος, γιατί ο καθένας λέει και γράφει ό,τι θέλει για τις δικές του σκοπιμότητες. Και αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

Ο Παύλος ήταν ένας άνθρωπος της μουσικής, είχε όνειρα και σχέδια που είναι πανέμορφα και γι' αυτά ήρθα να σας μιλήσω. Ο Παύλος δεν ήταν πουθενά, ούτε δεξιός ούτε αριστερός. Ούτε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτε στο ΚΚΕ. Πουθενά. Σε ένα πράγμα πίστευε πάντα. Στο ελεύθερο πνεύμα. Αυτό εξέφραζε μέσα από τα τραγούδια του, που πολύ κακώς θα τα ακούσετε τώρα και δεν τα ακούγατε πριν. Εκανε συναυλίες για κοινωφελείς σκοπούς. Εβγαινε στο δρόμο και έδινε φαγητό και κουβέρτες σε αστέγους. Δεν έβγαινε στους δρόμους για να παίξει πόλεμο. Εβγαινε σε συλλαλητήρια και μου έλεγε: "Να πάρουμε μαξιλάρια ή νεροπίστολα;". Οταν κάποτε ήμασταν μπροστά σε ένα συμβάν όπου πλακώνονταν διαδηλωτές με τα ΜΑΤ, μου είχε πει: "Πάμε να βρούμε ρε έναν κουλουρά να τους πετάξουμε δυο χούφτες σουσάμι και να πέσουν όλα τα περιστέρια πάνω τους [...]". Αυτός ήταν ο Παύλος».

Τα λόγια του Θανάση Περάκη (Tiny Jackal) συνοψίζουν όσα ειπώθηκαν χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ από τους 11 φίλους του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, σε μια συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τους «εκπροσώπους» της hip hop & low bap σκηνής. Καλλιτέχνες που ήταν για χρόνια «στα μαχαίρια» και επανενώθηκαν σεβόμενοι ένα από τα όνειρα του Φύσσα να ξαναβρεθούν όλοι μαζί στη σκηνή. Η αρχή έγινε χθες. Μένει να δούμε αν θα μετουσιωθεί και σε καλλιτεχνική πράξη. Η αίθουσα και οι σκάλες μέχρι το ισόγειο της ΕΣΗΕΑ κατάμεστες, από δημοσιογράφους, φίλους και απλό κόσμο, που ήθελε να ακούσει δυο λόγια αληθινά πέρα από σκοπιμότητες.

Μέσα σε κλίμα έντονα φορτισμένο από συγκίνηση, παράπονο για την αδιαφορία των Μέσων Ενημέρωσης προ του τραγικού γεγονότος, αλλά και απόλυτα δικαιολογημένης οργής για μια συγκεκριμένη εφημερίδα που ατίμασε σαν όρνεο τη μνήμη του νεκρού, οι φίλοι του στάθηκαν στην προσωπικότητα, τα πιστεύω και τα όνειρα του φίλου τους.

«Μην περιμένετε από εμάς τη σπίθα για να γίνει εμφύλιος. Εμείς δεν θα γίνουμε ποτέ υποκινητές. Εδώ είμαστε για τον Παύλο. Χάθηκε ένας δικός μας άνθρωπος. Μακάρι αυτό να σταθεί η αφορμή για τον κόσμο να σκεφτεί [...]. Δεν μας ενδιαφέρει να είσαι αντιρατσιστής, το ζητούμενο είναι να μην είσαι ρατσιστής. Γι' αυτό διαλέξαμε το hip hop. Αυτά τα μηνύματα φέρει.

Δεν θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτά τα καθάρματα τους φασίστες ένα target group εχθρών», συμπλήρωσε ο εμβληματικός Μιχάλης Μυτακίδης των Active Member, ενώ ο Νικήτας Κλιντ από τις «Ρόδες» ανέφερε: «Αυτό που φοβούνται οι φασίστες και οι ναζιστές δεν είναι να φτιάξουμε παραστρατιωτικές ομάδες του καλού και να τους κυνηγάμε στους δρόμους. Αυτό που φοβούνται είναι άνθρωποι όπως ο Παύλος που λέει στους φίλους του: "Πηγαίνετε εσείς και θα πάω εγώ να τους σταματήσω με τα λόγια". Θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ότι παρ' όλες τις διαφορές μας μπορούμε να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να χωρίσουμε το ανεκτό από το μη ανεκτό. Ελπίζω ο Παύλος με την αυτοθυσία του να συνεισέφερε σε αυτό».

«Δεν υπάρχει τίτλος γι' αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ. Τίτλους βάζουμε στα τραγούδια και στους δίσκους μας. Οχι σήμερα. Η ουσία σήμερα είναι ο Παύλος».

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: