Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Παξοί γίνονται Έλ Ντοράντο...


Είναι η πιο υποσχόμενη περιοχή για υδρογονάνθρακες...

Στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Παξών στρέφεται το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες στην ελληνική ΑΟΖ καθώς φαίνεται ότι αποτελούν την πλέον υποσχόμενη περιοχή για έρευνες.

Κατά τη διάρκεια του...
δεύτερου συνεδρίου «Balkans Οil and Gas Summit» το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών Αβραάμ Ζελελίδης παρουσίασε δύο γραμμές σεισμικών δεδομένων από τις έρευνες του σκάφους «Nordic Explorer» προκειμένου να στηρίξει τη θέση του υπέρ των Παξών.

Παράλληλα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την επιχειρηματική κοινότητα καθώς δεδομένα από το πακέτο των συνολικά 79 σεισμικών γραμμών, συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων, που κατέγραψαν οι Νορβηγοί, απέκτησαν και τα ΕΛΠΕ. Τα ίδια δεδομένα έχει αγοράσει από τη νορβηγική Petroleum Geo Services (PGS) η γαλλική Total.

Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ είναι σαφές και η επεξεργασία των ευρημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία τους και μετά τον ερχόμενο Μάρτιο και στη συνέχεια θα γίνει η χάραξη των οικοπέδων και η προκήρυξη του πρώτου γύρου παραχωρήσεων.

Την αισιοδοξία του για την πορεία των ερευνών εξέφρασε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας ο οποίος αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της εταιρείας του στον Πρίνο και τη νότια Καβάλα όπου έχει γίνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια ενώ τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο πρόγραμμα με συνολικά τέσσερις γεωτρήσεις και προϋπολογισμό 60 εκατ. δολαρίων στον Πρίνο, με στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2014.

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η εταιρεία τόσο σε ότι αφορά το φορολογικό καθεστώ και τη γραφειοκρατία όσο και στις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία.

Στο συνέδριο παρευρίσκονται εκπρόσωποι από κορυφαίους πετρελαϊκούς ομίλους όπως η ExxonMobil, η Gazpromneft, η Shell κ.ά. με στόχο να αναλυθούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα υδρογονανθράκων στην περιοχή μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: