Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Τα σενάρια για την επαναγορά χρέους

Δραστική λύση ενόψει για το ελληνικό πρόβλημα ;


http://img.protothema.gr/049AEFBD8EC0A94B617B949742775C82.jpg
Η δραματική αλλαγή της ατζέντας στο φλέγον θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους που προήλθε από το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η ΕΕ περί επαναγοράς του συνόλου του ελληνικού χρέους τάραξαν τα νερά στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Πολύ περισσότερο όταν το συγκεκριμένο σενάριο «υποστηρίχθηκε» από δηλώσεις επιφανών παραγόντων της ΕΚΤ, αλλά και της ίδιας της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, η κυρία Λαγκάρντ ουσιαστικά απαίτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε συντονισμένες αγορές ομολόγων, μέσω της ΕΚΤ και του προσωρινού μηχανισμού στήριξης (EFSF) για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους των κρατών μελών αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Παρόμοιες οι δηλώσεις και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος αποκάλυψε πως επισπεύδεται κατά έναν χρόνο η λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης προκειμένου να βοηθηθούν άμεσα τα μέλη της Ευρωζώνης στο να αντιμετωπίσουν τα θέματά τους, αλλά και να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ΕΕ.

Αυτές τις δηλώσεις αναπαρήγαγαν πρώτα τα αμερικανικά ΜΜΕ, με το Marketwatch να εκτιμά πως πιθανότατα η Ευρώπη έκανε το βράδυ της Παρασκευής ένα πρώτο βήμα προς τον καλύτερο συντονισμό της οικονομικής της πολιτικής και προς την επιβίωση του ευρώ.

Στο δε Bloomberg γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη συνολική διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και αναφορά στα σενάρια δραστικής αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος. Το «κλειδί» κατά τους περισσότερους αναλυτές είναι ο προσανατολισμός των Ευρωπαίων στο να παράσχουν εγγυήσεις πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν επαρκή ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση, γεγονός απαραίτητο για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Το CNN πάντως εξακολουθεί να αμφιβάλλει για το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι μπορούν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις ανησυχίες των αγορών, ακόμα και μετά τη σεναριολογία των τελευταίων ωρών περί συνολικής «ρύθμισης» του ελληνικού χρέους με την παρέμβαση του EFSF και την έκδοση από αυτό βραχυπρόθεσμων τίτλων προς αντικατάσταση των «ελληνικών εκδόσεων».

Τέλος, το Reuters εστιάζει στην δήλωση – βόμβα του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε περί πιθανής αναθεώρησης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα.

Λέει μεν πως αυτές οι δηλώσεις αρχικώς «θόλωσαν» το κλίμα, στη συνέχεια όμως συνδέουν τη δήλωση αυτή με τη «διαρροή» των πληροφοριών περί σχεδίου συνολικής επαναγοράς του ελληνικού χρέους για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ενδεχομένως αυτή να είναι και η πλέον πρόσφορη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας.

Και προς επίρρωση αυτών αναφέρεται στην έτερη δήλωση του κυρίου Σόιμπλε πως τα «ευρωπαϊκά κράτη στο σύνολό τους βρίσκονται στο σωστό δρόμο για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: