Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Πάνω από τα 102 δολάρια σκαρφαλώνει το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχίας για τις ιρανικές εξαγωγές

Αναστάτωση στην αγορά


Άνοδο 21% σημειώνουν το τελευταίο έτος οι τιμές του πετρελαίου
Άνοδο 21% σημειώνουν το τελευταίο έτος οι τιμές του πετρελαίου (Φωτογραφία: Reuters )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα ανήλθαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς στην αγορά επικρατεί έντονη νευρικότητα από τις αναφορές ότι το Ιράν διακόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ.

Η τιμή του αργού πετρελαίου, στα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου, ενισχύθηκε έως 1,80 στα 102,54 δολάρια το βαρέλι, υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, διολίσθησε προς τα 101,35 δολάρια.

Η τιμή του Μπρεντ σημείωσε άνοδο έως 2,31 στα 119,66 δολάρια.

Στις αγορές επικρατεί σύγχυση με τις προθέσεις του Ιράν, καθώς το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας διέψευσε πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ιρανική κρατική τηλεόραση περί διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Διαψεύδουμε το δημοσιεύμα [...] Αν υπάρξει τέτοια απόφαση, αυτή θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαθέτουν πετρελαϊκά αποθέματα για περίπου 120 ημέρες, κατά συνέπεια η όποια διακοπή στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν δεν θα δημιουργήσουν άμεσα προβλήματα τροφοδοσίας, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ, οι χώρες-μέλη οφείλουν να διατηρούν ένα συνδυασμό αποθεμάτων αργού και προϊόντων διύλισης για τουλάχιστον 90 ημέρες.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαρλέν Χόλζνερ είπε στο Reuters ότι τα αποθέματα της ΕΕ αρκούν για 120 ημέρες περίπου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: