Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπέρ των συμβασιούχων




Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε ομόφωνα ότι κατά τον ασκούμενο προληπτικό έλεγχο των δαπανών υποχρεούται σε θεώρηση των χρηματικών ενταλμάτων που εκδίδονται από τη διοίκηση ύστερα από προσωρινή διαταγή που εκδίδεται μετά από άσκηση σχετικής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων και απόφασης ασφαλιστικών μέτρων του ...
αρμόδιου πολιτικού δικαστηρίου και αφορούν αποδοχές συμβασιούχων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Ολομέλεια έκανε δεκτές τις εισηγήσεις του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας Γ. Σχοινιωτάκη και του Συμβούλου του Ε.Σ. Μιχ. Ζυμή και υιοθέτησε την άποψή τους ότι τόσο η προσωρινή διαταγή, όσο και η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων είναι τίτλοι εκτελεστοί και συνεπώς δεσμευτικοί για το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και ΟΤΑ).

Μετά την απόφαση αυτή λύθηκε ένα πρόβλημα που ταλαιπώρησε τους συμβασιούχους, αφού αν και είχαν κερδίσει αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινές διαταγές από τα δικαστήρια, το δημόσιο δεν τις εκτελούσε μη καταβάλλοντας δεδουλευμένες αποδοχές τους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η Ολομέλεια του Ε.Σ. έχει δεχτεί ότι κατά τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να θεωρήσει τα χρηματικά εντάλματα τα οποία εκδίδονται μετά από οριστικές δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τους μισθούς συμβασιούχων.
Αναρτήθηκε από troktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: