Μέχρι χθες έπρεπε να «ματώσουμε» για να πείσουμε τις αγορές που συμπεριφέρονται «παράλογα», κατά τον Γιουνκέρ, η Μέρκελ προωθεί τώρα ξανά πρωτοβουλία για τον διεθνή έλεγχό τους.
Η μονομερής κίνηση της Γερμανίδας καγκελαρίου να πάρει μέτρα κατά της κερδοσκοπίας (απαγόρευση των λεγόμενων «γυμνών ανοικτών πωλήσεων» -short shelling) επανέφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα διεθνών ρυθμίσεων των αγορών. Η Γερμανία επιδιώκει να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι πιο Αναπτυγμένων Χωρών του Κόσμου (G20), που θα γίνει στις 26-27 Ιουνίου στο Τορόντο του Καναδά.
Αυστηρή
Μιλώντας μάλιστα χθες σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο, η Μέρκελ χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι θα καταστρέψει τις χρηματοπιστωτικές αγορές αν συμφωνούσαμε σε διεθνή φορολόγηση».
Ακόμη παραμένει ασαφές μέχρι πού θα φτάσουν οι «ρυθμίσεις», με δεδομένο ότι τέτοιο θέμα είχε ξανατεθεί για συζήτηση στο G20, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, για να καταλήξει σε... επιτροπές που παρέπεμπαν την επίλυση του θέματος για μετά το 2012.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, που εμφανίστηκε αρχικά «χολωμένη» από τη μονομερή απόφαση της Μέρκελ, μιλώντας χθες στο ίδιο συνέδριο έκανε λόγο για καθιέρωση πολυεθνικού φόρου στις τράπεζες και τα hedge funds. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2010, στη σύνοδο του G20 τον Νοέμβριο.
Ο Γιώργος
Θετικά στην πρωτοβουλία Μέρκελ αντέδρασε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του από τη Βηρυτό, εκφράζοντας και αυτός την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες του G20 θα εκλάβουν «θετικά» τη μονομερή απόφαση του Βερολίνου. «Ελπίζω ότι είναι σημάδι που η άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα το δει θετικά και ότι το G20... θα προχωρήσει για την εφαρμογή των απαραίτητων αποφάσεων για ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», φέρεται να δηλώνει από τον Λίβανο ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε (σ. την κερδοσκοπία) να υπονομεύει την οικονομία μας και τις οικονομίες των πολιτών μας», τόνισε κατόπιν εορτής ο κ. Παπανδρέου και αφότου πλέον οι Ευρωπαίοι εταίροι μας παραδέχονται ότι για όσα συνέβησαν στην αγορά ομολόγων δεν έφταιγε μόνο η ελληνική ασυνέπεια, αλλά και η γερή δόση κερδοσκοπίας, στην οποία άλλωστε τόσες φορές είχαν αναφερθεί γνωστές «γραφίδες» του συστήματος, όπως οι «Financial Times» και η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», αποκαλύπτοντας αρκετές φορές γεύματα κερδοσκόπων με μενού την... Ελλάδα, εντός και εκτός συνόρων.
Ο ίδιος ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με δηλώσεις του χθες από το Τόκιο χαρακτήρισε «παράλογη» τη συμπεριφορά των αγορών όσον αφορά την Ελλάδα και το χρέος της ευρωζώνης. «Υπάρχει μία κάποια απροθυμία να γίνει πιστευτό ότι οι Ελληνες μπορούν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση. Δεν πιστεύω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με λογικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο Γιουνκέρ. Επρεπε η δημοσιονομική κρίση να απειλήσει το ευρώ και τη συνοχή της ευρωζώνης για να ανακαλύψουν οι ιθύνοντες της Ε.Ε. το τρελοκομείο της αγοράς.
Απώλειες παντού
Ενα τρελοκομείο που και στο άκουσμα και μόνο ότι η Μέρκελ προχώρησε σε κάποιου είδους ρυθμίσεις, εκτίμησε ότι έρχονται... περιορισμοί, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράψουν σημαντικές απώλειες χθες.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πόλεμος της Μέρκελ έρχεται να καλύψει έναν άλλο πόλεμο: αυτόν της εκχώρησης για πρώτη φορά στο αλάθητο των Βρυξελλών της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών, θέμα που προωθούν με ταχείες διαδικασίες Μέρκελ και Ρεν, προκειμένου υποτίθεται να εξασφαλίσουν τη μελλοντική σταθερότητα του ευρώ.
Η Γαλλία προχώρησε μάλιστα χθες ένα βήμα παραπέρα, με τον Νικολά Σαρκοζί να ανακοινώνει την πρόθεσή του να τροποποιήσει το Σύνταγμα, ώστε να υποχρεωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να ορίζουν χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη «δημοσιονομικής ισορροπίας» κατά τα γερμανικά πρότυπα.
Η Γερμανία έχει τροποποιήσει εδώ και ένα χρόνο το Σύνταγμά της, το οποίο στο εξής υποχρεώνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να περιορίσει από το 2016 στο 0,35% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Σήμερα αντί του Eurogroup όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, ομάδα δράσης, υπό τον πρόεδρο της Ε.Ε. Βαν Ρόμπαϊ και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στις Βρυξέλλες τις προτάσεις για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. *
enet.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου