Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Απολογία με "βόμβες" για την υπόθεση Βατοπεδίου

nooz.gr
Απολογία- "φωτιά" για την υπόθεση Βατοπεδίου από τη Σταματίνα Μαντέλη, πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Βάζει στο "κάδρο" των ευθυνών τους πρώην πολιτικούς προϊσταμένους του υπουργείου, συγκεκριμένα τους κυρίους Ευ. Μπασιάκο και Αλ. Κοντό, καθώς και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκείνης της εποχής.

Κατονομάζει ως ηθικούς αυτουργούς των ανταλλαγών τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλο, και το διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου. Η ίδια επιρρίπτει ευθύνες και στον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Κιλτίδη, καθώς και στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Φωτιάδη.

Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια, υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

Στην απολογία της υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις που εξεδόθησαν για τις ανταλλαγές μέσω της ΚΕΔ, έγιναν χωρίς να ακολουθηθεί η υπαλληλική ιεραρχία, σημειώνοντας ότι αν δεν υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου.

Προσθέτει ότι υπήρξαν πιέσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για μεγαλύτερη επιτάχυνση στη λήψη των αποφάσεων, ενώ αναφέρει ότι υπήρξαν τηλεφωνήματα από τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο, που πίεζαν για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Από την απολογία της κ. Μαντέλη, συνάγεται ότι οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου είχαν προεπιλέξει τα "φιλέτα" που θα έπαιρναν, ανταλλάσσοντας τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ υπογραμμίζει ότι κάθε φορά που υπήρχε καθυστέρηση προσημείωσης του ακινήτου που είχαν επιλέξει οι μοναχοί, δεχόταν πιέσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με το επιχείρημα ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η ίδια αναφέρεται σε συνομιλίες που είχε μπροστά της ο μονάχος Αρσένιος με τους κυρίους Ρουσόπουλο και Αγγέλου, ενώ υποστηρίζει ότι Εφραίμ και Αρσένιος φέρονται να γνώριζαν ακόμα και τις σκέψεις του Μαξίμου για τον ανασχηματισμό υπουργών.

Σε άλλο σημείο της απολογίας της, φέρεται να δηλώνει ότι την είχε καλέσει ο κ. Κοντός, πριν την κατάθεση της στην πρώτη Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση, ζητώντας της να διαψεύσει δημοσίευμα. Σημειώνει, δε, ότι ο πρώην υπουργός είχε καλέσει τηλεφωνικά τον τότε πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Χρ. Μαρκογιαννάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη διάψευση της κ. Μαντέλη.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο μοναχός Αρσένιος την είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2003 για να την ενημερώσει περί των διεκδικήσεων της μονής σε παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και ότι εκείνη η επίσκεψη, είχε γίνει κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας, που της είχε αναφέρει ότι "θα την επισκεφθεί ο μοναχός για ένα θέμα".

Η κ. Μαντέλη αφέθηκε ελεύθερη μετά την απολογία της στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού που ερευνά την υπόθεση. Της επεβλήθη εγγύηση 100.000 ευρώ. Η ίδια κατηγορείται για απλή συνέργια σε απιστία και ψευδορκία καθώς και για υπεξαγωγή εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος.


Aπάντηση Ρουσοπουλου

"Πριν καν καταθέσω στην δεύτερη εξεταστική επιτροπή του Βατοπαιδίου, υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι η πλειοψηφούσα παράταξη της Βουλής έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι η γεμάτη αοριστίες κατάθεση της κατηγορουμένης υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση" τονίζει σε δήλωσή του ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και συνεχίζει:

«Χωρίς να λέει το οτιδήποτε ουσιωδώς επιβαρυντικό για εμένα αναφέρεται σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που δήθεν έκαναν οι μοναχοί ενώπιόν της για να με συναντήσουν και να συζητήσουν τα προβλήματά τους. Πρόκειται για μεγάλο ψεύδος.

Ας αποφασίσουν επιτέλους οι πολιτικοί μου διώκτες εάν κατηγορούμαι επειδή γνώριζα τους μοναχούς ή εάν κατηγορούμαι επειδή αναμίχθηκα στις ανταλλαγές. Διότι αν με κατηγορούν για τις κοινωνικές μου σχέσεις με το Άγιο Όρος, εγώ πρώτος γνωστοποίησα τις σχέσεις αυτές από την περίοδο που ήμουν δημοσιογράφος. Αν κατηγορούμαι ότι από θέση ισχύος ενεπλάκην στην υπόθεση των ανταλλαγών, θα πρέπει επιτέλους μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και την μακρά ανάκριση στη δικαιοσύνη να βρεθεί έστω ένας –δεν λέω ούτε καν δύο αλλά ένας- να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να τεκμηριώνει δική μου εμπλοκή.

Τέλος θέλω να σημειώσω ότι η κ. Μαντέλη είχε στο πρόσφατο παρελθόν κληθεί να καταθέσει στην εισαγγελέα Σπυροπούλου, όπου δεν είπε τίποτε από αυτά που λέει τώρα για εμένα. Στη συνέχεια κλήθηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής όπου επίσης δεν είπε τίποτε από τα όσα λέει τώρα για εμένα. Τι είναι αυτό που μεσολάβησε ώστε να «θυμηθεί» αιφνιδίως ότι οι μοναχοί δήθεν τηλεφωνούσαν σ’ εμένα ενώπιόν της; Τι σκοπούς εξυπηρετεί;

Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου έναντι όσων -όπου και αν βρίσκονται- ελαφρά τη καρδία σπιλώνουν το όνομά μου επί ενάμιση χρόνο τώρα", καταλήγει ο κ. Ρουσόπουλος.

Απάντηση Αγγέλου
"Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση", αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Γιάννης Αγγέλου σχετικά με το θέμα της Μονής Βατοπεδίου.

Ειδικότερα ο κ. Αγγέλου δήλωσε:

«Όλα όσα γνωρίζω για την υπόθεση του Βατοπεδίου περιέχονται στο έγγραφο σημείωμα μου που κατέθεσα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, καθώς και στην κατάθεσή μου ενώπιον της στις 10/5/2010. Ισχυρισμοί που φέρονται να διατυπώνουν, όψιμα, άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι γίνονται με μοναδική σκοπιμότητα την αντιμετώπιση της δυσχερούς τους θέσης. Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση».


Απάντηση Κοντού

Συκοφαντικό και ψευδές χαρακτηρίζει ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός το περιεχόμενο των όσων σήμερα φέρεται να κατέθεσε η κα Σταματίνα Μαντέλη, και δηλώνει αποφασισμένος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

«Η σημερινή της στάση δικαιολογείται από την προσπάθεια της να ελαφρύνει τη θέση της, η οποία ως γνωστόν έχει καταστεί ιδιαίτερα δυσχερής μετά την κακουργηματική κατηγορία που αντιμετωπίζει για υπεξαγωγή του φακέλου με τα δημόσια έγγραφα που έχουν σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κοντός.

Ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι θα πρέπει να διερευνηθεί δικαστικά το κατά πόσο η θεαματική «στροφή 180 μοιρών» που σήμερα φέρεται από τα μέσα ενημέρωσης, να επέδειξε η εν λόγω υπάλληλος έχει σχέση με πληροφορίες που έχουν, ήδη, δει το φως της δημοσιότητας για πολιτικές παρεμβάσεις που της ασκούνται και ανταλλάγματα που της προσφέρθηκαν σε σχέση με συγγενικά της πρόσωπα από κυβερνητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για τη διαμόρφωση της νέας «μαρτυρικής» της κατάθεσης και τα οποία, όλως “τυχαίως” διαψεύσθηκαν σήμερα με την ολοκλήρωση της απολογίας της.



Η στάση των κόμματων

Σύμφωνα με πληροφορίες του nooz.gr, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα κληθεί εκ νέου η κ. Μαντέλη, η οποία είχε κληθεί να καταθέσει, ωστόσο αρνήθηκε. Μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής σημειώνουν, όμως, ότι η απολογία αποτελούμενη από 150 σελίδες μπορεί να αξιολογηθεί και να συνεκτιμηθεί στο τελικό πόρισμα. Η μέχρι στιγμής, πάντως, στάση των κομμάτων, οδηγεί στην εκτίμηση ότι κάθε κόμμα θα καταθέσει τη δική του πορισματική έκθεση.

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στα πέντε πολιτικά πρόσωπα από το χώρο της ΝΔ, θεωρεί ότι δεν τίθεται καν θέμα Παπακωνσταντίνου και Δρυ, ενώ εκτιμά ότι και ο κ. Φωτιάδης δεν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα πρόσωπα που ευθύνονται για την υπόθεση.

Η ΝΔ έχει βάλει στο "κάδρο" των υπευθύνων και τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει μέχρι τώρα ρυθμιστεί το θέμα της ανταλλαγής των επίμαχων ακινήτων, ενώ ζητούν να συμπεριληφθεί οι κύριοι Φωτιάδης και Δρυς.

Το ΚΚΕ θέτει γενικότερα θέμα "χρυσόβουλων", ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παράταση των εργασιών και ο ΛΑΟΣ προτείνει 10 σημεία, στα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν- πέρα από το κοινό πόρισμα- τα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: