Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ...


Ρεπορτάζ : Λουκάς Δημάκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

«Ξαναθυμήθηκα τα πανεπιστημιακά σεμινάριά μου, εν μέσω στρατιωτικής θητείας, σκοπιάς και αγγαρείας! Για σχεδόν ένα δίμηνο επί 2 ή 3 απογεύματα κάθε εβδομάδα μαθαίνω Διαχείριση Κρίσεων και Πρόληψη Ατυχημάτων - πράγματα...
εξαιρετικά χρήσιμα για τη ζωή μου- και βελτιώνω το βιογραφικό μου!». O 28χρονος...
πτυχιούχος ΑΕΙ που επιλέγει την ανωνυμία - «Στρατός είναι και δεν έχω άδεια να μιλήσω», λέει- υπηρετεί σε μονάδα της περιοχής Αφάντου Ρόδου και είναι ένας από τους περίπου 420 στρατιώτες στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που συμμετέχουν από τον περασμένο μήνα στα προγράμματα, τα οποία δίνουν ευκαιρίες για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στην ευκολότερη είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Πληροφορική (για νέους και προχωρημένους), Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Ιταλικά), Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών είναι τα πρώτα «μαθήματα» με τμήματα των 15-35 σπουδαστών- στρατιωτών αλλά και μονίμων. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία των υπουργείων Αμυνας και Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Ευάγγ. Βενιζέλου.
Επιμόρφωση
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και άλλα σκέλη επιμόρφωσης για ενίσχυση των νέων στη μάχη της αγοράς εργασίας μόλις απολυθούν. Ενα από αυτά είναι η επέκταση του αριθμού των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που λειτουργούν στα στρατόπεδα νεοσυλλέκτων από 5 σε 11. Μπορεί πλέον οι αναλφάβητοι να είναι μόνο 0,1%, οι έχοντες μεταπτυχιακό τίτλο ή διδακτορικό να είναι το 4,4% και οι πτυχι ούχοι φοιτητές σχεδόν το 40% (βλέπε πίνακα), ωστόσο η εξειδίκευση στη σημερινή εποχή είναι απαραίτητη.
Τμήματα επιμόρφωσης οργανώθηκαν σε στρατόπεδα στην Ξάνθη, την Κομοτηνή, τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Χίο. Το εκπαιδευτικό προσωπικό ανήκει στη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης, το κόστος καλύπτεται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, ενώ τις ημέρες που οι στρατιώτες παρακολουθούν μαθήματα απαλλάσσονται από πρόσθετες υπηρεσίες. «Μετά τη λήξη των σεμιναρίων οι σπουδαστές θα πάρουν πιστοποιητικό», λέει η υπεύθυνη του προγράμματος στη Δωδεκάνησο κ. Αικατερίνη Μοσχούς. Το πιστοποιητικό αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις προσλήψεων δίνει μόρια, ενώ υπάρχει σκέψη για αναγνώριση και από το ΑΣΕΠ.
Τα «χακί» ΚΕΚ
Οσον αφορά τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) των Ενόπλων Δυνάμεων, το υπουργείο Αμυνας προωθεί νομοθετική ρύθμιση ώστε οι απόφοιτοί τους να λαμβάνουν πρόσθετα μόρια αν επιθυμούν να προσληφθούν ως Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ). «Χακί» ΚΕΚ υπήρχαν στη Σπάρτη, τον Πύργο, τη Θήβα, το Λουτράκι και το Καβούρι και τώρα προστέθηκαν στην Πάτρα (ΚΕΤΧ), τη Λαμία (ΚΕΥΠ), την Καλαμάτα (ΚΕΔΒ), τον Σκαραμαγκά (Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος»), τον Βόλο (307 ΤΣΥΑΥ) και το Τατόι (Σχολή Πολέμου Αεροπορίας).
«Το κλίμα στα μαθήματα είναι εξαιρετικό», διαβεβαιώνει ο κ. Στ. Βερνίκος, εκπαιδευτής της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και υπεύθυνος του προγράμματος «Προστατέψτε τον εαυτό σας». Στο μάθημά του στη Ρόδο προσήλθαν στρατιώτες, Επαγγελματίες Οπλίτες και 5 αξιωματικοί. «Το πρόγραμμα φέρνει ένα “φρέσκο αεράκι” στη διαδικασία κατάρτισης των ενήλικων πολιτών ιδιαίτερα, καθώς αφορά στρατευμένους», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: