Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Έκδοση ευρωομολόγων προτείνουν οι χώρες του Νότου

nooz.gr
Την έκδοση ευρωομολόγων αναμένεται να αντιπροτείνουν οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου στις «σκληρές» προτάσεις που θα παρουσιάσει η Γερμανία για τη στήριξη του ευρώ. Αυτό ανέφεραν διπλωματικές πηγές, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της «Ομάδας Δράσης» που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία του Χέρμαν Βαν Ρόμπει, με θέμα την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και την ενίσχυση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Στην Ομάδα Δράσης συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο Έλληνας υπουργός, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωποι από τα 27 κράτη μέλη, καθώς και ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα οικονομικών, Όλι Ρεν. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Προέδρου της ΕΕ, Χ. Β. Ρόμπει, «μία από τις πιο προωθημένες ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η μετατροπή ενός τμήματος των χρεών των κρατών της ευρωζώνης σε κοινό ευρωπαϊκό χρέος».

Ο ίδιος εκπρόσωπος, ωστόσο, σημείωσε ότι αρκετές χώρες διαφωνούν με την ιδέα αυτή, ανάμεσά τους και η Γερμανία, η οποία κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί κατά της κοινής διαχείρισης δημόσιων χρεών.

Η συζήτηση περί κοινής εγγύησης χρεών ξεκίνησε στο τέλος του 2008, με τη μορφή «ευρωομολόγων», κρατικών τίτλων δηλαδή που θα εκδίδουν από κοινού τα κράτη μέλη, για να μειώσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Ωστόσο, η Γερμανία, η οποία έχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην ΕΕ, είχε απορρίψει εξαρχής την ιδέα έκδοσης ευρωομολόγων.

Εξάλλου, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ενίσχυσης της δημοσιονομικής εποπτείας. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή προτείνει από το 2011 οι προϋπολογισμοί των χωρών της ευρωζώνης να λαμβάνουν την έγκριση των Βρυξελλών, πριν ακόμα ψηφιστούν από τα εθνικά κοινοβούλια.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει την περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνες αρκετές χώρες της ευρωζώνης.

Ωστόσο, η Γερμανία προτείνει ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις για τις χώρες που εμφανίζουν συστηματικά υπερβολικά ελλείμματα. Οι κυρώσεις που προτείνει η Γερμανία ξεκινούν από την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών, για ένα χρόνο και φτάνουν μέχρι την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ. Πρόταση, την οποία αρκετοί ερμηνεύουν ως εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

Οι γερμανικές προτάσεις έχουν χαρακτηριστεί από τις κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου «ακραίες», υπό την έννοια ότι για να υιοθετηθούν απαιτείται αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Γαλλία θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα της οικονομικής ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών. Παράλληλα, η Γαλλία δεν κρύβει την ενόχλησή της για τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να περιορίσει την πώληση κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Γι’ αυτούς τους λόγους, άλλωστε, οικονομικοί αναλυτές και διπλωμάτες κάνουν λόγο για νέα περίοδο τριβής στις σχέσεις Γαλλίας - Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: