Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Στροφή από την Φρανκφούρτη Η ΕΚΤ δεν διαφωνεί με τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, λέει ο Β. Κονστάνσιο

ΕΚΤ και γερμανική κυβέρνηση αναζητούν συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα του ελληνικού χρέους
ΕΚΤ και γερμανική κυβέρνηση αναζητούν συμβιβαστική φόρμουλα για το θέμα του ελληνικού χρέους (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Η ΕΚΤ δεν είπε ποτέ ότι είναι αντίθετη με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ένα νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, οποιαδήποτε μορφή και αν λάβει αυτή η συμμετοχή, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρός της ευρωτράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο.Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε πάντως τη θέση της ευρωτράπεζας κατά μιας «αμιγούς» αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το ζήτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα τίθεται κυρίως από την γερμανική κυβέρνηση (σήμερα, αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών), ενώ συζητήθηκε την Τετάρτη στη Βιέννη κατά τη συνάντηση των αξιωματούχων από τα ευρωπαϊκά υπουργεία Οικονομικών.

Στη συνάντηση της Βιέννης, οι Γερμανοί αξιωματούχοι έθεσαν και πάλι το θέμα της αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (με την επέκταση της περιόδου λήξης των ομολόγων), κάτι, όμως, για το οποίο διαφωνεί η ΕΚΤ.

Το σχέδιο στο οποίο συμφωνεί η ΕΚΤ σχετίζεται με το μοντέλο της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» και ειδικότερα την εθελοντική μετακύλιση του χρέους. Δηλαδή, όσοι ιδιώτες έχουν ομόλογα που λήγουν από το 2012 έως το 2014 να αγοράσουν νέα ομόλογα, διατηρώντας έτσι την έκθεση τους στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι αν τελικά υπάρξει συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών, μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του χρέους, τότε το ύψος του νέου δανείου από ΕΕ-ΔΝΤ για την περίοδο 2012-2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 30-40 δισ. ευρώ, ενώ χωρίς τη συµµετοχή των ιδιωτών θα ανέλθει στα 60 δισ. ευρώ.

Το Βερολίνο δεν έχει καμία σοβαρή εναλλακτική λύση από το να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί το εφιαλτικό ενδεχεμόνο της στάσης πληρωμών, είπε στην Wall Street Journal Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στη συνάντηση της Βιέννης και προσέθεσε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σε ένα θέμα όπως η αναδιάταξη του ελληνικού χρέους μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν, πάντως, το Βερολίνο δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

«Παράθυρο» για μία συμβιβαστική λύση είχε ανοίξει από την Τετάρτη το γνωστό «γεράκι» της ΕΚΤ, ο Γιούργκεν Σταρκ, όταν δήλωσε ότι μία εθελοντική συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους ώστε να διατηρήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης-πακέτο για την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του Πορτογάλου κεντρικού τραπεζίτη Β. Κονστάνσιο έγιναν κατά την τελετή βράβευσης του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ για τη συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, στο Άαχεν της Γερμανίας.

Υπουργείο Οικονομικών της Ευρωζώνης

Στην ομιλία του ο κ. Τρισέ τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να ενισχύσει τον κεντρικό έλεγχο της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών, εάν δεν αποδώσουν οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Ο κ. Τρισέ παρουσίασε μια σειρά από ιδέες, όπως τη σύσταση ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρζώνης, καθώς και την άσκηση βέτο από τις ευρωπαϊκές αρχές αναφορικά με τις δαπάνες ή άλλες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την πολιτική κρατών-μελών.

«Σε πρώτη φάση, είναι δικαιολογημένο να δοθεί οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο ενός ισχυρού προγράμματος προσαρμογής», είπε.

«Αλλά αν μια χώρα συνεχίζει να μην φέρνει αποτελέσματα, νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούσαν πως το δεύτερο στάδιο πρέπει να είναι διαφορετικό», προσέθεσε.

«Βάσει αυτής της νέας αντίληψης, θα ήταν εφικτό και σε ορισμένες περιπτώσεις επιβεβλημένο, σε αυτό το δεύτερο στάδιο για τις ευρωπαϊκές αρχές, κυρίως το Συμβούλιο στη βάση μίας πρότασης από την Κομισιόν και σε συνεργασία με την ΕΚΤ, να πάρουν αποφάσεις για την εν λόγω χώρα», σημείωσε.

«Ένας τρόπος θα ήταν να αποκτήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές το δικαίωμα βέτο σε ορισμένες αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής. Αυτό θα συμπεριλάμβανε τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες και στοιχεία ουσιαστικά για την ανταγωνιστικότητα της χώρας», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το κοινό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τρισέ διευκρίνισε ότι δεν θα είναι κατ' ανάγκην ένα υπουργείο που θα διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά ένα υπουργείο που θα έχει υπό την ευθύνη του τουλάχιστον τρία σημεία:

«Το πρώτο είναι η εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής ανταγωνιστικότητας. Το δεύτερο είναι όλες οι τυπικές ευθύνες των εκτελεστικών οργάνων ως προς τον ενοποιημένο χρηματοοικονομικό κλάδο. Το τρίτο είναι η αντιπροσώπευση της ένωσης στους διεθνείς οργανισμούς».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: