Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Πανευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών θέλει ο Τρισέ

Από το δικό μας σίγουρα θα είναι καλύτερο…

http://img.protothema.gr/2EF3780616D7DA42505F5BA16B9DD777.jpg
Έκκληση για τη σύσταση ενός υπερ-υπουργείου Οικονομικών στην Ευρωζώνη απηύθυνε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ!

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, από το Άαχεν της Γερμανίας όπου βρέθηκε για να βραβευθεί με το βραβείο Καρλομάγνος για την συνεισφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόνισε πως είναι άμεση η ανάγκη να διευρύνει η Ευρώπη την ενοποίησή της και προς τούτο εξίσου σημαντικό είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία οικονομική γραμμή και διακυβέρνηση, ένας πιο αποτελεσματικό κεντρικός έλεγχος στην Ευρωζώνη, με τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών. Κάτι που κατά τη γνώμη του κατέδειξε με τον πλέον προφανή τρόπο η κρίση χρέους που βιώνει η Γηραιά Ήπειρος.

Ο κύριος Τρισέ τονίζει πως με την εξέλιξη αυτή θα επιταχυνθεί η δημοσιονομική σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και θα μειωθούν οι πιθανότητες μιας διάσπασης της ΟΝΕ.

Αυτή η ιδέα του κυρίου Τρισέ - που κατά τους αναλυτές δεν είναι καινούργια καθώς η δημιουργία ενός υπερ-υπουργείου θεωρητικά περιλαμβανόταν και στο αρχικό σχέδιο της δημιουργίας της ΟΝΕ - έχει και στο κοντινό παρελθόν τεθεί προς συζήτηση από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ως ο ενδεδειγμένος τρόπος να "αποκτήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές το δικαιωμα να θέτουν βέτο σε αποφάσεις εθνικής οικονομικής πολιτικής χωρών που δεν καλύπτουν τα κοινοτικά δεδομένα"

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης διευκρίνισε μάλιστα πως όταν μιλάει για ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών εννοεί ένα όργανο που θα έχει την εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής ανταγωνιστικότητας των χωρών της Ευρωζώνης.

Πάντως η πρώτη αντίδραση των αναλυτών κάνει λόγο για μια πρόταση εξαιρετικά δύσκολο να την αποδεχθούν αρκετές, κεντροευρωπαϊκές κυρίως, χώρες που διόλου θετικά δεν θα έβλεπαν την εκχώρηση της οικονομικής πολιτικής τους σε ένα κοινοτικό όργανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: