newpost.gr
Αν λάβουμε υπόψιν μας πως τα κριτήρια για την διαμονή σε φοιτητική εστία είναι πρωτίστως κοινωνικοοικονομικά, προκύπτει εύλογα πως στις περισσότερες εστίες φιλοξενούνται κυρίως παιδιά φτωχών οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν σπίτι κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την «σκιά» του λουκέτου που πλανάται εδώ και καιρό πάνω από τις φοιτητικές λέσχες που παρέχουν δωρεάν σίτιση, καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά τους αλλοπρόσαλους έως και ανάλγητους χειρισμούς της κυβέρνησης, την προχειρότητα των σχεδιασμών και τελικά το μύθο της δωρεάν Παιδείας στη Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι πως στο Εθνικό ίδρυμα Νεότητας υπάγονται οι πολυπληθέστερες εστίες της χώρας.
Αναλυτικά οι εστίες που υπάγονται στο ΕΙΝ:
Φοιτητική Εστία-Αριθμός φοιτητών
Αθηνών-280
Πανεπιστημίου Αθηνών-900
Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου-585
Θεσσαλονίκης-1504
Καλαμαριάς-201
Ιωαννίνων-470
Πάτρας-871
Κομοτηνής-700
Ξάνθης-683
Ρεθύμνου-68
Κέρκυρας-78
Οι συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης
Τα προβλήματα είχαν αρχίσει εδώ και καιρό για τις φοιτητικές εστίες- ακόμα και αυτές που ανήκουν στην αρμοδιότητα του εκάστοτε Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Ιδρύματος- με τις περισσότερες να βρίσκονται πλέον σε οικονομικό αδιέξοδο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News την Κυριακή, στο κλείσιμο οδηγείται η εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με αποτέλεσμα 585 φοιτητές να μένουν στον δρόμο, γιατί η σύμβαση μεταξύ του ιδρύματος και του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας λήγει τον Απρίλιο του 2012, χωρίς να έχει ανανεωθεί.
Αγκάθι αποτελεί η ενοικίαση δωματίων στο πανεπιστήμιο του Ιονίου. «Έπρεπε να αποφασίσουμε ή να παρέχουμε σε 50 φοιτητές δωρεάν στέγη ή σε 150 με τη συμμετοχή των ιδίων κατά 1/3» , επισημαίνει ο αντιπρύτανης Βασίλης Χρυσικόπουλος, μιλωντας στην «Real News».
Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης η πληγή εντοπίζεται στο Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Μανώλη Πετράκη σκοπεύουν να ζητήσουν λιγότερα δωμάτια από τα ξενοδοχεία και να ρίξουν τις τιμές.
Πρόβλημα στη στέγαση θα αντιμετωπίσει και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αφού, παρότι υπάρχουν 1.020 κλίνες αναμένεται όπως και πέρυσι να μην μπορέσουν να καλύψουν τις αιτήσεις των φοιτητών, με αποτέλεσμα να ξοδεύουν πάνω από 100.000 ευρώ από τον ήδη περικομμένο προϋπολογισμό.
Το ίδιο ισχύει και με τη σίτιση, όπου καλύπτονται οριακά οι ανάγκες γιατί οι φοιτητές που προσέρχονται από 4.500 έχουν αυξηθεί σε 5.500.
Ντόμινο προκαλείται και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος τη σίτιση του οποίου κάλυπτε σε μεγάλο ποσοστό μέχρι σήμερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η σίτιση κόστιζε 420.000 ευρώ, από τα οποία τα 200.000 τα δίναμε εμείς. Τώρα θα πρέπει αναγκαστικά να σταματήσουμε , λέει ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Το ίδιο ισχύει και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Αναγκαστικά μειώσαμε τους δικαιούχους σε δωρεάν σίτιση στη Φλώρινα, από 790 σε 550 φοιτητές , λέει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Γιάννης Μανωλόπουλος.
Δραματικές προσπάθειες να μην κλείσει το Εθνικό Κέντρο Νεότητας
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), ύστερα από απόφαση που έλαβε σήμερα το σωματείο εργαζομένων στην Αθήνα, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία στων εργαζομένων.
Ήδη, τα μέλη του σωματείου της Πάτρας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από σήμερα, κλείνοντας και τα μαγειρεία της Εστίας.
Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΙΝ (μισθοδοσία και δράσεις) ανέρχεται, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ παρέχει υπηρεσίες σίτισης και στέγασης συνολικά σε 20.000 φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές.
Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.) -που τα πρώτα χρόνια ονομάζονταν Βασιλικό Εθνικό Ίδρυμα- το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, δημιουργήθηκε από την ανάγκη να υπάρχει ένας φορέας ο οποίος να υποστηρίζει και να βοηθάει τη φοιτητική κοινότητα.
Με την κατάργησή του Ιδρύματος, κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο χιλιάδες φοιτητές και μαζί τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Επιμέλεια: Γωγώ Κυριαζή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου