Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Κίνητρο για την εθελοντική μετακύλιση Σχέδιο για ενδεχόμενη υποθήκευση δημόσιας περιουσίας για έκδοση ομολόγων εξετάζει η ΕΕ

Η ιδέα αυτή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν, στο πλαίσιο της εθελοντικής μετακύλισης χρέους
Η ιδέα αυτή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν, στο πλαίσιο της εθελοντικής μετακύλισης χρέους (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σχέδιο για το πώς η προς αξιοποίηση περιουσία του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την έκδοση κρατικών ομολόγων, επεξεργάζεται σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια τέτοια ρύθμιση εκτιμάται ότι θα βοηθούσε την Ελλάδα στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει επιπρόσθετη βοήθεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή, τα πολύ υψηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων καθιστούν απαγορευτική την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Η ιδέα αυτή μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως κίνητρο για να πειστούν οι εμπορικές τράπεζες να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, όταν αυτά λήξουν. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν αυτή την επιλογή της μετακύλισης, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς θα πειστούν οι τράπεζες να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.

Βάσει της εν λόγω πρότασης, η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση δημόσια περιουσία που δεν επιθυμεί να πουλήσει ή δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα, ανέφεραν οι πηγές, αν και αυτή η πρόταση μπορεί να βρει αντίθετους τους ομολογιούχους που δεν επωφελούνται από αυτές τις εγγυήσεις, όπως η ΕΚΤ.

Αυτό θα εμπόδιζε ενδεχομένως και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για την επιτάχυνση του οποίου πιέζει την κυβέρνηση η ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς οτιδήποτε προορίζεται να χρησιμοποηθεί ως εγγύηση για νέα έκδοση ομολόγων δεν μπορεί να πωληθεί στους επενδυτές.

«Είναι ένα πιθανό μέρος της λύσης, αν και δεν το θεωρώ ως τη μοναδική λύση», είπε στο Reuters πηγή με γνώση της διαδικασίας. Άλλοι επιβεβαίωσαν ότι η ιδέα εξετάζεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχουν καλές επιλογές. Όλες οι επιλογές είναι δύσκολες ή το λιγότερο προβληματικές», είπε η πηγή. «Το μόνο σαφές είναι ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα να χρεωκοπήσει και ότι η Ελλάδα δεν θα να βγει από την Ευρωζώνη», τόνισε.

Πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι η υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και η ενεχυρίαση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, θέματα που θέτουν στελέχη της τρόικας ως προϋπόθεση για τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας για τη διετία 2012 - 2013, αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, καθώς «ξεπερνούν τη λαϊκή εντολή» που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν για το θέμα πως εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις και κυρίως η υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: