Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η ΓΣΕΒΕΕ επικροτεί την πρόταση για το ΦΠΑ


Tη σημασία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για την απασχόληση σε όλη την Ευρώπη υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την επιχειρηματικότητα, Αντόνιο Τατζάνι, στο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη και προτάθηκε η προαιρετική εφαρμογή ενός λογιστικού σχήματος, αποκλειστικά σχεδιασμένο για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω των 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτό, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να καθυστερούν την απόδοση Φ.Π.Α έως ότου λάβουν τις πληρωμές από τους πελάτες τους, περιορίζοντας έτσι το πρόβλημα ρευστότητας που πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη πρόταση είχε κάνει η ΓΣΕΒΕΕ πριν ένα μήνα προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία όμως απορρίφθηκε. Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, η Ευρώπη για να ανταπεξέλθει στην οικονομική κρίση δεν έχει άλλες λύσεις από το να στηρίξει και ενισχύσει με εφαρμοσμένες πολιτικές τις Μικρομεσαίες και ιδιαίτερα τις Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε : “Η Ευρώπη δεν μπορεί να αναζητήσει λύσεις από τις Μεγάλες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα αναδιαρθρώσεων. Η νέα αναγεννημένη επιχειρηματικότητα πρέπει να ξεκινήσει από τις Μικρές επιχειρήσεις, που είναι πιο ευέλικτες και καινοτόμες και δεν αποτελούν μόνο την ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά ιδιαίτερα τώρα, την κρίσιμη για την Ευρώπη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά της απασχόλησης”.

Αν τα 23.000.000 των ΜΜΕ στην Ευρώπη προσλάμβαναν έστω και έναν εργαζόμενο δεν θα υπήρχε πρόβλημα ανεργίας. Οι δε νέες πολιτικές που θα αποφασιστούν πρέπει να είναι σχεδιασμένες χωριστά και διακριτά για κάθε κατηγορία επιχειρήσεων (Πολύ Μικρές , Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες)”.

Ο κ. Τατζάνι τόνισε ότι επιδίωξη της Επιτροπής δεν είναι να κάνει «χάρη» στις Μικρές επιχειρήσεις, αλλά να επιτύχει μια «κοινωνική οικονομία» μέσω αυτών. Λαμβάνοντας υπόψη και των νέων συνθηκών που εξελίσσονται διαρκώς, ειδικότερα στο μεσογειακό χώρο και στη Μέση Ανατολή, ο ρόλος των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων καθίσταται και πολιτικά σημαντικός. Παράλληλα ο κ. Τατζάνι επισήμανε τον σημαντική συνεισφορά της μικρής επιχειρηματικότητας στη Περιφερειακή Ανάπτυξη, τονίζοντας για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντικό είναι η ευρωπαϊκή αλλά και οι εθνικές νομοθεσίες να «καταλάβουν» τις ανάγκες αυτών των επιχειρήσεων. Επεσήμανε δε ότι το μεγάλο πρόβλημα της τραπεζικής χρηματοδότησης των Μικρών επιχειρήσεων δεν έχει λυθεί ακόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τουναντίον τώρα με την κρίση έχει επιδεινωθεί. Οι τράπεζες ζητούν μεγαλύτερες εξασφαλίσεις, που δεν μπορούν να δώσουν οι επιχειρήσεις. Γι'Α αυτό, εκτιμά, ότι πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι διέξοδοι εκτός του απευθείας δανεισμού από τις τράπεζες.

Στο συνέδριο συμμετείχαν πλέον των 400 εκπροσώπων χωρών της Ε.Ε., υπουργοί, αντιπρόσωποι κυβερνήσεων, φορέων, οργανώσεων, επιμελητηρίων και η ΓΣΕΒΕΕ συμμετείχε, όπως κάθε χρόνο, με τον πρόεδρό της και μέλη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).


i-reportergr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: