Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Όλοι εναντίον ενός!

Αλλαγή συσχετισμών στο ΠΑΣΟΚ



http://img.protothema.gr/ECEA0DB5382522809E6DA6930494E991.jpg

Τα στρατόπεδα στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισαν.

Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συμμάχησαν ένας έκαστος και όλοι μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα τρία στελέχη, όμως, δεν είναι ένα. Δεν έχουν και μεταξύ τους συμμαχία, τουλάχιστον όχι ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, βρέθηκαν έτσι στο ίδιο στρατόπεδο με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τη Λούκα Κατσέλη και τον Χρήστο Παπουτσή, οι οποίοι από την αρχή ήταν με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι τρεις δελφίνοι πραγματοποίησαν έναν τακτικό ελιγμό επιχειρώντας να βγάλουν εκτός κούρσα τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο οποίος παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Αγνόησε τον αντιπερισπασμό των ανταγωνιστών του και έθεσε το δικό του χρονοδιάγραμμα. Όταν η χώρα θα κάνει ταμείο. Αν έχει πετύχει στο PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση κανείς και τίποτα δε θα μπορεί να σταθεί στο δρόμο του. Αν έχει αποτύχει, τότε δε θα έχει κανένα μέλλον. Τόσο απλά.

Το εθνικό συμβούλιο επιβεβαίωσε και την δραματική αλλαγή συσχετισμών. Ο Γιώργος Παπανδρέου χειροκροτήθηκε ελάχιστα. Η Ιπποκράτους, βέβαια, πέτυχε να τον ακολουθήσει, με την εξαίρεση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ένα σερί ομιλητών που συμφωνούσαν μαζί του.

Η δεύτερη μέρα ανήκε στους άλλους. Ο Γιάννης Κουτσούκος ήταν ο πρώτος, το πρωί της Κυριακής, που είπε από το βήμα της εθνικής συνδιάσκεψης πως διαφωνεί με τον πρόεδρο. Το νήμα έπιασαν ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Βάσω Παπανδρέου κα. Το ερώτημα, πλέον, είναι τι θα γίνει το βράδυ. Αν θα γίνει ψηφοφορία, όπως ζήτησε η Άννα Διαμαντοπούλου, ή αν το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει τη διαδικασία του κονσέσους, για να αποφευχθεί η καταγραφή των δυνάμεων. Και η σύγκρουση.


Στην παρέμβασή της η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, πρότεινε, ακόμη, να εκλεγεί ο νέος αρχηγός από την ΚΟ, στην περίπτωση που προκηρυχθούν αιφνιδιαστικά εκλογές.


Παρέμβαση Γιάννη Ραγκούση
Υπέρ της πρότασης του Γιώργου Παπανδρέου τάχθηκε ο Γιάννης Ραγκούσης, να μη θεωρείται ταμπού η διαρχία ζήτησε ο Φίλιππος Πετσάλνικος. «Τρέχουμε ήδη σε ένα κουλουάρ και στα διπλανά τρέχουν με υπερηχητικές ταχύτητες ενώ εμείς πάμε με τον αραμπά» τους απάντησε η Συλβάνα Ράπτη.


Παρέμβαση Κώστα Σκανδαλίδη
Για ανακολουθία ΠΑΣΟΚ- κοινωνίας μίλησε ο Κώστας Σκανδαλίδης και ζήτησε λύσεις χωρίς μισόλογα και αστερίσκους. «Προτείνουμε μόνο χρονοδιαγράμματα διαδικασιών και όχι πολιτικές» τόνισε, διαφοροποιούμενος από την πρόταση Παπανδρέου. Άσκησε κριτική στον πρόεδρο του κόμματος γιατί… δεν έκανε αυτοκριτική και ξεκαθάρισε πως η συζήτηση για τη νέα ηγεσία δε μπορεί να γίνει προεκλογικά. «Χρειαζόμαστε τώρα ισχυρό πολιτικό κέντρο» είπε και απευθύνθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου: «Αν δεν αποφασίσεις να είσαι εσύ υποψήφιος η αλλαγή ηγεσίας πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα». «Αλλιώς το τρένο δε θα πάρει μπρος και το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί» προέβλεψε.


Συνεργάτες του υπουργού Γεωργίας διευκρίνιζαν πως το ισχυρό πολιτικό κέντρο σημαίνει άμεση αλλαγή γραμματέα και πολιτικού συμβουλίου. Σε ότι αφορά στο νέο πρόεδρο έλεγαν ότι η εκλογή θα πρέπει να γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.


«Μείναμε στα λόγια δε γίναμε αντιεξουσιαστές στην εξουσία, όπως είχε πει ο πρόεδρος» είπε ο Γιάννης Μίχας και χαρακτήρισε λάθος τη μετάθεση ευθυνών σε συμφέροντα και μέσα ενημέρωσης.


Παρέμβαση Βάσως Παπανδρέου
«Απορώ που ορισμένοι δεν βρήκαν το θάρρος να πουν την αλήθεια, ούτε εδώ ούτε και στο λαό» ξεκίνησε την ομιλία της η Βάσω Παπανδρέου. Μίλησε για τεράστιες αποτυχίες και κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δουν την αλήθεια κατάματα. «Η ηγεσία μας γνώριζε, αλλά θέλησε προεκλογικά να κρύψει την πραγματικότητα» κατηγόρησε ευθέως τον Γιώργο Παπανδρέου. «θα πρέπει να κάνει σκληρή αυτοκριτική για τις μεθόδους διοίκησης και τις πολιτικές που επέβαλλε» προσέθεσε «για τα τραγελαφικά της παραίτησής του στον Αντώνη Σαμαρά, το δημοψήφισμα και τελικά τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου». «Πρέπει να περισώσουμε τα ελάχιστα κομμάτια αξιοπιστίας που μας έχουν απομείνει» συνέχισε. «Η αλλαγή ηγεσίας έπρεπε να έχει γίνει χθες, να γίνει άμεσα» κατέληξε.

Κατόπιν αυτών αναζωπυρώθηκαν οι ζυμώσεις για το ενδεχόμενο να γίνει το βράδυ ψηφοφορία. Οι υποστηριχτές του Ευάγγελου Βενιζέλου αναμένουν την απόφαση του υπουργού Οικονομικών, οι υποστηριχτές του Γιώργου Παπανδρέου είναι σε ετοιμότητα.


«Η τύχη του ΠΑΣΟΚ είναι σε μία κλωστή που καίγεται» επισήμανε ο Πέτρος Ευθυμίου, απέρριψε την εισήγηση του Γιώργου Παπανδρέου λέγοντας ότι δε μπορεί να θεωρηθεί πολιτική πρόταση που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ και ζήτησε από το εθνικό συμβούλιο να αποφασίσει την άμεση εκλογή αρχηγού.

«Κάποιοι ήθελαν να απελάσουν τον Γιώργο Παπανδρέου από τη χώρα» υποστήριξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Μανόλης Όθωνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: