Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών επί τάπητος στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Αγνωστο εάν θα διεξαχθεί ψηφοφορία


Από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ
Από τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αδιευκρίνιστο παραμένει το βράδυ της Κυριακής κι ενώ ολοκληρώνονται οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ το κατά πόσο θα τεθεί σε ψηφοφορία το χρονοδιάγραμμα που εισηγήθηκε ο Γ.Παπανδρέου.

Αρκετά κορυφαία στελέχη έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, για εκλογές το Μάρτιο, ενώ άλλοι ζητούν να στηθούν οι κάλπες άμεσα, άποψη που συμμερίζεται ο Ευ.Βενιζέλος.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, υπήρξε συνάντηση μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου, αλλά δεν φαίνεται να είχε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Γ.Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και του ζήτησε να συναντηθούν για να συζητήσουν τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Ωστόσο, στη συνάντηση έγινε και πολιτική κουβέντα για τα εσωκομματικά και σύμφωνα με Το Βήμα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου δεν είναι εφαρμόσιμο, επισημαίνοντας ότι την επόμενη ημέρα της υπογραφής της δανειακής σύμβασης, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα ζητεί επίμονα εκλογές γιατί δεν έχει κανέναν λόγο να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση έχει δημιουργήσει η δήλωση του Φ.Πετσάλνικού στον ΒΗΜΑ 99,5 καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος ο Γ.Παπανδρέου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού «να οργανωθεί για τον Μάρτιο» απέφυγε όμως να επαναλάβει ότι δεν θα είναι υποψήφιος, λέγοντας απλώς ότι «θα κάνω το καθήκον μου» και «θα δώσω τη μάχη από οποιοδήποτε μετερίζι».

Ωστόσο, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή.

Ο κ. Πετσάλνικος διατύπωσε επίσης την άποψη ότι η λεγόμενη διαρχία, με άλλο πρόσωπο αρχηγό του κόμματος και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό, θα πρέπει «να πάψει να είναι ταμπού», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύσει σε πολλά ευρωπαϊκά σοσιαλιστικά κόμματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, κατέληξε όμως λέγοντας πως τώρα που διακυβεύεται η σωτηρία της χώρας, ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά.

Την Κυριακή, η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, στέλεχος που συνομιλεί με τον κ. Βενιζέλο, τόνισε ότι «έπρεπε χθες να εκλέγαμε αρχηγό γιατί οι έκτακτες συνθήκες δεν αφήνουν άλλα περιθώρια». Η ίδια ζήτησε γρήγορες διαδικασίες ακόμη και και αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπει το καταστατικό: «Όσο για το τι προβλέπει το καταστατικό, είναι μεν το Σύνταγμα του κόμματος μας, αλλά και τα Συντάγματα αναθεωρούνται» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Π.Κουκουλόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πρόταση Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εγκλωβιστεί και σημειώνοντας ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το μοντέλο ηγεσίας που έχει επιβληθεί στο Κίνημα. Παράλληλα, επέκρινε τις αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, λέγοντας: «Παραδώσαμε μια δημόσια διοίκηση πολύ χειρότερη από αυτή που παραλάβαμε, ενώ κάναμε και θεμελιώδη λάθη στην οικονομία, υιοθετώντας ένα πρόγραμμα που δεν "έβγαινε εξαρχής", ενώ υπήρχαν κι άλλες προτάσεις, οι οποίες όμως δεν εισακούστηκαν».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης να εκλεγεί η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό του Κινήματος, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή «αυτονόητη και ενδεδειγμένη».

Η Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε οριστικές αποφάσεις από το Εθνικό Συμβούλιο που θα δεσμεύουν όλους. Η υπουργός Παιδείας πρότεινε να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με νέα ηγεσία, να υπάρξουν σαφή χρονοδιαγράμματα για την επιλογή νέου προέδρου και σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος, η επιλογή της νέας ηγεσίας να γίνει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, αν το επιθυμεί, αλλά αν επιλέγει την αλλαγή της ηγεσίας, αυτό πρέπει να γίνει τώρα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Αν μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ», είπε.

Σκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός άσκησε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου η Βάσω Παπανδρέου, επιρρίπτοντάς του όλες τις ευθύνες για την κατάσταση στη χώρα και στο ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει την αυτοκριτική του για σειρά ζητημάτων, ενώ παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της εκλογής ηγεσίας του Κινήματος τώρα.

Την 11η ή την 18η Μαρτίου, εναλλακτικά, πρότεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ως ημερομηνίες στις οποίες θα μπορούσαν να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα. Ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι εκ των πραγμάτων χρειάζεται η αλλαγή ηγεσίας, διότι μια παράταξη που βρίσκεται σε κρίση, είναι αναγκαίο να δώσει την αίσθηση ότι γίνεται επανεκκίνηση. Ανέφερε, πάντως, ότι διαφωνεί με όσους θεωρούν ότι για όλα φταίει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η λογική να κρεμαστεί ο Γιώργος Παπανδρέου «στα μανταλάκια», για να κρύψουμε τις ευθύνες μας οι υπόλοιποι. Ενώ, τόνισε ότι δεν είναι δυνατό κάποιος που δεν διαφώνησε με τις αποφάσεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης Παπανδρέου και δεν παραιτήθηκε να αποποιείται σήμερα τις ευθύνες του.

Η ίδια πρότεινε τη διεξαγωγή Προγραμματικής Συνδιάσκεψης σε 20 μέρες, ενώ επισήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου, εφόσον το επιθυμούσε, θα μπορούσε να ζητήσει να κριθεί από το λαό και πως μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προχωρήσει στις εσωτερικές του διαδικασίες υπό καλύτερες προϋποθέσεις.

«Αντί να απολογείται η ΝΔ, απολογούμαστε εμείς. Οι αντίπαλοί μας, με την βοήθεια και των ΜΜΕ, κατόρθωσαν να μην είναι ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός» τόνισε ο Ν.Σηφουνάκης, εκτιμώντας ότι «με όποιον αρχηγό και να πάμε [στις εκλογές], ο κόσμος έχει πάρει τις αποφάσεις του» και ζήτησε ενότητα του Κινήματος.

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έπρεπε να έχει ήδη γίνει, υποστήριξε η Σοφία Γιαννακά, εκτιμώντας ότι η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δημιουργεί ένα «παραλυτικό» χρονοδιάγραμμα ως τον Μάρτιο, ενώ ο νέος πρόεδρος του κόμματος δεν θα έχει αρκετό χρόνο στην διάθεσή του.

Τη λήψη απόφασης από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ για άμεση εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα, ουσιαστικό πολιτικό απολογισμό και εκπόνηση πολιτικού προγράμματος για έξοδο από την κρίση με ταυτόχρονη διατήρηση των «χαρακτηριστικών του ΠΑΣΟΚ» πρότεινε ο Πέτρος Ευθυμίου. Ο ίδιος επισήμανε πως η πρόταση του Γ.Παπανδρέου «δεν είναι πρόταση που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ» στις σημερινές συνθήκες

Την διαφωνία του με την εισήγηση για εκλογή νέας ηγεσίας αφού κλείσουν οι εκκρεμότητες με το PSI και τη δανειακή σύμβαση εξέφρασε και ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Κουτσούκος, στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον Κώστα Σκανδαλίδη. «Διαφωνώ με την εισήγηση. Θα φτάσουμε στις φουσκοδενδριές τον Απρίλη και εμείς ψάχνουμε για αρχηγό», τόνισε.

«Να πάμε με νέα ηγεσία για ριζική ανασυγκρότηση της παράταξης» πρότεινε ο Νίκος Σαλαγιάννης, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει για λόγους τάξεως.

Πρόταση για εκλογή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από ένα συνέδριο 600-700 μελών κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, επικαλούμενος δύο βασικούς λόγους: α) ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τα οικονομικά μέσα για να πάει σε μια διαδικασία εκλογής από τη βάση και β) διότι υπάρχει ο φόβος, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, να κινητοποιηθούν διάφοροι προβοκάτορες, οι οποίοι θα εμφανίζονται ως αγανακτισμένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και θα δημιουργούν επεισόδια.

Η ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά ανέφερε ότι πρέπει να γίνει απολογισμός όχι μόνο της τελευταίας διετίας, αλλά πολλών προηγούμενων χρόνων. Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, αλλά παρ' όλα αυτά το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι υπερήφανο για όσα πέτυχε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Τόνισε δε ότι δεν πρέπει να περάσει στην Ευρώπη η αντίληψη ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μπορούν να μπαίνουν «στο ίδιο τσουβάλι».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: