Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

«Να μην ξαναγίνουν τα ίδια λάθη» Έχει αρχίσει η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, λέει η ΕΤΕπ



Βιέννη, Αυστρία
Ορατές είναι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βίλχελμ Μόλτερερ, οι πρώτες ενδείξεις ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού αποδίδουν.

Ήδη αρχίζει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα που αποτελεί, το πραγματικό «νόμισμα» για την οικονομία, τόνισε ακόμη ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Βίλχελμ Μόλτερερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung.

Προσθέτει δε, πως «εάν υπάρχει εμπιστοσύνη στους κανόνες και μελλοντική προοπτική και εάν συνεχίζει να υπάρχει εμπιστοσύνη ότι η ευρωπαϊκή πολιτική είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, τότε θα επιστρέψουν και οι επενδύσεις, καθώς χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχουν επενδύσεις».

Ο κ. Μόλτερερ επισημαίνει πως η ΕΤΕπ διαθέτει καλά προγράμματα στην Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα Ταμείο Εγγυήσεων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ για μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις ως πιλοτικό πρόγραμμα για τις εξαγωγικές δραστηριότητες.

Εκτός αυτού, υπάρχει και Ταμείο Εγγυήσεων Υποδομών για την Ελλάδα, είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν επιτρέπεται -και μάλιστα σε μια τέτοια εποχή - να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν.

Ο ρόλος της ΕΤΕπ, τόνισε, δεν είναι να δημιουργήσει τεχνητή ζήτηση, γιατί όπως εξήγησε δεν βοηθιέται κάποιος εάν κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδρομος, αλλά κατόπιν δεν υπάρχει κυκλοφορία αυτοκινήτων.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ παραδέχθηκε πως τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν αρκετές επενδύσεις, διότι, όπως σημείωσε, εάν είχαν γίνει, δεν θα υπήρχε η οικονομική κρίση και θα πρέπει να είναι κανείς εξαιρετικά προσεκτικός ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση.

Όπως είπε, τώρα δεν θα πρέπει να «κάνει κανείς τα στραβά μάτια», απλώς και μόνο για να γίνουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με την άποψή του, θα ήταν εξίσου λάθος να δημιουργηθεί πάλι δημόσιο χρέος για να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις, για παράδειγμα στις υποδομές, διότι δεν μπορεί κάτι να καταπολεμείται με τη θεραπεία η οποία οδήγησε στο πρόβλημα και «αυτό το δίδαγμα για το πώς μπορούμε να ενεργήσουμε καλύτερα είναι τώρα το ύψιστο μέλημα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: