Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Τι προβλέπει η λύση του γαλλογερμανικού άξονα...


Ευρωπαϊκή λύση - με συνδρομή του ΔΝΤ - για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα προβλέπει η συμφωνία Βερολίνου - Παρισιού.

Του ανταποκριτή της "Καθημερινής" στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Κώστα Καρκαγιάννη
Σε συναινετική συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα κατέληξαν πριν από λίγη ώρα ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει “ευρωπαϊκό πλαίσιο με συντονισμένα δάνεια στα οποία θα κληθούν να συνεισφέρουν τα κράτη μέλη” και θα συμπληρώνονται από “δάνεια προερχόμενα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”. Η Συμφωνία επιτεύχθηκε κατά...

τη συνάντηση μεταξύ του κ. Σαρκοζί και της κ. Μέρκελ που άρχισε περίπου δύο ώρες πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου κορυφής. “Η συμφωνία περιγράφεται σε μιάμιση σελίδα όπου περιγράφονται με μεγάλη ακρίβεια οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα κληθούν να παρέμβουν οι χώρες της Ευρωζώνης”, αναφέρει η γαλλική προεδρία. Ωστόσο σύμφωνα με Γερμανό διπλωμάτη η συμφωνία προβλέπει ότι ο μηχανισμός βοήθειας θα ενεργοποιηθεί μόνο την “ύστατη στιγμή”, θα περιλαμβάνει “σημαντική συνεισφορά” του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ αναφέρεται και η ¨πιθανότητα κυρώσεων”. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ θα κρίνει πότε θα θέσει τη συμφωνία προς έγκριση στους υπόλοιπους εταίρους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση του Eurogroup θα γίνει πριν ή μετά το δείπνο της συνόδου κορυφής.



Δεν υπάρχουν σχόλια: