Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΟ ΕΚΤ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ 2010


Απο Enet.gr

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα παρατείνει τους τρέχοντες έκτακτους κανόνες ενεχυρίασης ομολόγων για αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών που έλαβε πέρσι λόγω της κρίσης...


Με αυτόν τον τρόπο χαλαρώνει τη στάση της ΕΚΤ και διευκολύνει την Ελλάδα να δανειστεί ενόσω αγωνίζεται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της.

"Πρόθεση του ΔΣ της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει το ελάχιστο πιστωτικό κατώφλι για ενεχυρίαση ομολόγων στο επίπεδο ΒΒΒ- πέραν του 2010" δήλωσε ο Τρισέ σήμερα στην Ευρωβουλή. Συμπλήρωσε, δε, πως η ΕΚΤ θα εισαγάγει τον Ιανουάριο ένα τρόπο εφαρμογής διαφορετικών διαβαθμίσεων στα ενέχυρα που θα αποδέχεται (περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στις 8/4).

"Αυτή είναι η συνεισφορά της ΕΚΤ στην προσπάθεια επίλυσης της ελληνικής κρίσης" δήλωσε ο Laurent Bilke, πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ και νυν της Nomura International Plc. "Αυτός είναι ένας τρόπος να πει κανείς πως χρειάζεται να δοθεί λίγη βοήθεια στην Ελλάδα και ίσως ακόμη ένα μήνυμα στην λοιπή ΕΕ πως δεν είναι κακή ιδέα να στηριχθεί η Ελλάδα".

Να θυμίσουμε πως τα ελληνικά ομόλογα κινδύνευαν να παύσουν να γίνονται αποδεκτά (ως ενέχυρο) στις δραστηριότητες αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στο τέλος του έτους εάν η Moody’s υποβάθμιζε εκ νέου τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Τα σχόλια του Τρισέ σηματοδοτούν αλλαγή στάσης, αφού τον περασμένο Ιανουάριο είχε πει πως η ΕΚΤ δεν θα μεταβάλλει την πολιτική της σχετικά με την ενεχυρίαση τίτλων ‘προκειμένου να ωφεληθεί κάποια συγκεκριμένη χώρα-μέλος’. Η ΕΚΤ επρόκειτο να επαναφέρει τους προ της κρίσης κανόνες στα τέλη του 2010.

Σαν αποτέλεσμα των δηλώσεων Τρισέ, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σημείωσαν άνοδο της τιμής τους με την απόδοση στα διετή να μειώνεται 9 μονάδες βάσης.

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: