Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ...


Ρεπορτάζ : Άγγελος Κωβαίος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Επίσπευση των διαδικασιών για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία φέρεται αποφασισμένη να ξεκινήσει τη σχετική συζήτηση αμέσως μετά το Πάσχα. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ.Σαχινίδη προέβλεπε την κατάθεση νομοσχεδίου το φθινόπωρο, όμως πολλά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου...
καθώς και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι η πρωτοβουλία θα πρέπει να αναληφθεί το συντομότερο δυνατόν και όσο είναι ακόμη ζεστή η συζήτηση περί των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωνε χαρακτηριστικά μετά την προχθεσινή συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου σε αυτό πως όποια κι αν είναι η έκβαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών και ό,τι αποφάσεις κι αν ληφθούν η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εξαγγελία και στην εφαρμογή ενός νέου πακέτου μέτρων, τα οποία δεν θα αφορούν εισοδηματικούς περιορισμούς και περικοπές, αλλά τη μεταρρύθμιση τομέων οι οποίοι υπό τις παρούσες συνθήκες συνιστούν μείζον οικονομικό πρόβλημα. «Αν δεν προχωρήσουμε σε τέτοιες αλλαγές το συντομότερο δυνατόν,υπονομεύεται ακόμη και η εφαρμογή του ΠΣΑ» έλεγε η ίδια πηγή και συμπλήρωνε: «Αν μιλάμε για μήνυμα προς τις αγορές, δεν υπάρχει κάτι πιο πειστικό από την αναδιάρθρωση και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων».
Η επεξεργασία των σχεδίων, που έχει ξεκινήσει ήδη, αφορά τους κλάδους από τους οποίους θα αρχίσει η συζήτηση, με κύρια κριτήρια: α) το συνολικό οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος και β) τις δυνατότητες ομαλής μετάβασης. Ετσι πιθανολογείται ότι η αρχή θα γίνει από τις μεταφορές και τα φορτηγά, εν συνεχεία θα γίνει η συζήτηση για τα ταξί και, σε συνδυασμό με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την τιμολόγηση των φαρμάκων και το ωράριο των καταστημάτων, θα ακολουθήσουν οι πρωτοβουλίες για τα φαρμακεία.
Κατά πολλούς, η απόφαση για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων σχετίζεται στενά και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και με τις αλλαγές που θα γίνουν στον προσδιορισμό του φόρου σε πολλούς κλάδους που «τυχαίνει» να απολαμβάνουν καθεστώς κλειστού επαγγελματικού χώρου. Υπό αυτό το πρίσμα, η κεντρική πολιτική θέση που διαμορφώνεται στην κυβέρνηση είναι ότι τα θετικά που θα προκύψουν από την απελευθέρωση και τον εκσυγχρονισμό κλειστών επαγγελμάτων θα είναι πολύ περισσότερα και σημαντικότερα από τις τυχόν αντιδράσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση εντάσσει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ως πρωτοβουλία που θα λειτουργήσει θετικά, αφενός με όρους ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας και τόνωσης της ανάπτυξης και αφετέρου ως ένδειξη πολιτικής αποφασιστικότητας προς τις Βρυξέλλες. «Σε περίπτωση που οι κοινοτικοί έλεγχοι του Μαΐου για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξηςοδηγήσουν και πάλι σε πιέσεις για νέα μέτρα, η κυβέρνηση και ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν έχουν άλλα περιθώρια για παρεμβάσεις στο δημοσιονομικό πεδίο. Εχουμε όμως στα χέρια μας το χαρτί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μία από αυτές είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων» εξηγούσε μέλος της κυβέρνησης την προηγούμενη Τρίτη. Ε ν αναμονή των σχετικών εξελίξεων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι αλλαγές αυτές έπρεπε να έχουν προηγηθεί όλων των άλλων και ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα έπρεπε να έχει συμπεριλάβει συγκεκριμένες προτάσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την κατάργηση του κλειστού καθεστώτος σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους. Η σκέψη υπήρχε, όμως εν τέλει επελέγη η αναβολή της πρωτοβουλίας, υπό τον φόβο των αντιδράσεων και του κοινωνικού/πολιτικού κόστους που εκτιμήθηκε ότι θα υπήρχε.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: