Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Τρίσε: Επέκταση των μέτρων και μετά το 2010

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρατείνει πέραν του 2010 τα ήδη πιο ελαστικά μετά την κρίση, κριτήρια, τα οποία επιβάλλει στις τράπεζες για να τις δανείσει, δήλωσε ο πρόεδρός της, δίνοντας μια ανάσα στις ελληνικές τράπεζες.

Όταν θέλουν να αναχρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ, οι τράπεζες πρέπει να καταθέσουν σ΄αυτήν κριτήρια, τα οποία αποτελούνται από χρηματιστικά προϊόντα όπως είναι τα κρατικά ομόλογα.

Πριν από την κρίση, τα προϊόντα αυτά έπρεπε να έχουν πολύ υψηλό βαθμό αξιολόγησης ένα (μίνιμουμ Α-), αλλά η BCE χαλάρωσε τις απαιτήσεις της λόγω α της χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

"Το συμβούλιο των διοικητών προτίθεται να διατηρήσει το κατώτατο επιτρεπόμενο όριο του ΒΒΒ- "πέραν του τέλους του 2010", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

"Σήμερα η Ευρώπη, είναι αντιμέτωπη με κρίσιμες αποφάσεις. Πρέπει να ενισχύσουμε την επιτήρηση και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ. Πρέπει επίσης να αναβιώσουμε την έννοια της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε το κίνητρο των ιδρυτών προγόνων μας", υπογράμμισε ο Τρισέ.

"Αυτή θα είναι η συμβολή της ΕΚΤ στην επίλυση της ελληνικής κρίσης", δήλωσε ο Λοράν Μπίλκε, πρώην οικονομολόγος της ΕΚΤ νυν στέλεχος στη Nomura International Plc.

"Αυτός είναι ένας τρόπος να πούμε ότι πρέπει να δώσουμε λίγη υποστήριξη στην Ελλάδα και ίσως και ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη ΕΕ ότι δεν είναι μια κακή ιδέα να βοηθήσουν την Ελλάδα", πρόσθεσε.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: