Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

“Πετύχαμε αυτό που θέλαμε”…

Έκτακτο Eurogroup εγκρίνει την γαλλογερμανική συμφωνία

«Πήραμε αυτό που θέλαμε» ήταν η φράση με την οποία κυβερνητικά στελέχη περιέγραφαν τη συμφωνία που έλαβαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας για το πώς ακριβώς θα στηθεί το δίχτυ προστασίας γύρω από την Ελλάδα, έχει ως συστατικά στοιχεία τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα εγκριθεί στις οκτώ και μισή το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) από τους ηγέτες τω 16 χωρών της ευρωζώνης.

«Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού κατά βάση ευρωπαϊκού και με συμμετοχή του ΔΝΤ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Γιώργος Πεταλωτής υποστήριξε ότι ο μηχανισμός είναι ένα θετικό αποτέλεσμα που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία, υπονοώντας προφανώς ότι η εξέλιξη αυτή θα έχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αποκλιμάκωση των spreads δανεισμού.

Άλλωστε, από τις 329 μονάδες χτες, το spread για τα 10ετή ομόλογα έχει απόψε υποχωρήσει στις 310 μονάδες σε σχέση με το γερμανικό bund.
Με θερμές χειραψίες και ασπασμούς υποδέχθηκαν τον κ. Γιώργο Παπανδρέου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από λίγα λεπτά όταν έγινε γνωστό ότι επετεύχθη συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα – εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία που επί της ουσίας επετεύχθη μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας με την συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι είναι συμβιβαστική. Δηλαδή τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι φαίνεται πως έκαναν ένα βήμα πίσω προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις.
Το protothema.gr είχε αποκαλύψει από το μεσημέρι ότι οι ηγέτες της ΕΕ απείχαν μόλις λίγα βήματα από την επίτευξη συμφωνίας.

Το σεναριο που μέχρι και αυτή την ώρα εμφανίζεται ως το επικρατέστερο, αναφέρει ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα έχει ως βάση το περίγραμμα που έθεσε τις προηγούμενες μέρες η γερμανική κυβέρνηση, αλλά θα είναι περισσότερο «ευρωπαϊκή».

Η συμφωνία φαίνεται ότι κινείται σε δύο πυλώνες : δάνεια από τις υπόλοιπες 15 χώρες της ευρωζώνης και επίσης δανειοδότηση και από το ΔΝΤ, σε περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί τη βοήθεια.

Τις λεπτομέρειες του πακέτου συμφωνίας επεξεργάστηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τη συμφωνία –έκτασης περίπου μιάμισης σελίδας- επικύρωσε και ο κ. Παπανδρέου που εκλήθη στη συνάντηση.
Η έσχατη λύση –για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας- θα είναι ένα κοινό ταμείο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρώπη. Εικάζεται ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντλήσει χρήματα από το μεικτό «θησαυροφυλάκιο» άμεσα. Μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί είτε ότι οι αγορές δεν δανείζουν την Ελλάδα, είτε ότι δέχονται να αναχρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος με ληστρικά επιτόκια αναμένεται να ανοίξει η πόρτα του θησαυροφυλακίου αυτού.

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου και έπειτα από παλινωδίες που διήρκεσαν εβδομάδες – ίσως και μήνες - οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι βρήκαν τον κατάλληλο μηχανισμό που θα αποστείλει το μήνυμα διεθνώς ότι οι 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης αποφάσισαν να στηρίξουν τον «μέτοχο της εταιρείας», δηλαδή την Ελλάδα που είναι σε κίνδυνο.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: