...για το τσουνάμι που ερχόταν στην οικονομία, Καραμανλής και Αλογοσκούφης, αλλά δεν έκαναν τίποτε! Tι αποκαλύπτει απόρρητο 7σέλιδο υπόμνημα...
Από τον Γιώργο Κοντίκη
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Όχι μόνο μετά τις εκλογές του 2007 αλλά από την πρώτη κιόλας τετραετία της ΝΔ, ο Κ. Καραμανλής ως πρωθυπουργός και ο Γ. Αλογοσκούφης ως υπουργός Οικονομίας είχαν λάβει δραματικό SOS για την επερχόμενο «τσουνάμι» στην οικονομία και την ανάγκη να ληφθούν εγκαίρως επώδυνα μέτρα. Και οι δύο όμως το ανγόησαν, εφαρμόζοντας μια διαφορετική στρατηγική που οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα…
Συγκεκριμένα, από τα τέλη του καλοκαιριού του 2004 -πέντε μήνες μετά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία- με απόρρητο επτασέλιδο υπόμνημά του, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας τους προειδοποιούσε για τον διαφαινόμενο εκτροχιασμό των δαπανών και το ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με το υπόμνημα αυτό με ημερομηνία 20.7.2004, που φέρνουμε στο φως (κάντε κλικ επάνω στις σελίδες για να μεγαλώσουν), το ταμειακό έλλειμμα μέχρι τον Ιούνιο είχε αυξηθεί στα 12,14 δις και η πρόβλεψη ήταν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς «μπορεί και να ξεπεράσει τα 18 δις ή το 11% του ΑΕΠ !!».
Επίσης προέβλεπε ότι...
«οι υπερβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες θα ξεπεράσουν αυτές που προβλέπονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό κατά 2,9 δις», ότι «θα υπάρξει και μια επιπλέον υπέρβαση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ περίπου από νέες (πιο πρόσφατα) αναληφθείσες υποχρεώσεις» και ενώ σημείωνε ότι «το πρώτο εξάμηνο εισέρευσε στην χώρα μόνο 1 δις ευρώ από την Ε.Ε. για δημόσιες επενδύσεις» αντί για 4,1 δις. Στο υπόμνημα, έκανε ασφαλώς αναφορά στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στις «κρυμμένες υποχρεώσεις» που παρέδωσε, ενώ αναφερόμενος στις τότε συστάσεις της Ε.Ε. για μείωση του ελλείμματος χρησιμοποιούσε κι αυτός τη φράση: «Από μόνοι μας πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας»…
Για τη μείωση του ελλείμματος, εμφανίζεται λοιπόν να προτείνει 15 «δράσεις» ανάμεσα στις οποίες ήταν ορισμένες ιδιαίτερα σκληρές (που …φυσικά δεν υιοθετήθηκαν) , όπως:
-συγκράτηση των συνολικών αυξήσεων στις «ονομαστικές» δαπάνες του δημοσίου σε επίπεδα χαμηλότερα από την αύξηση του ΑΕΠ. «Έτσι η σχέση δαπανών του δημοσίου προς ΑΕΠ θα συμπιέζεται».
- απελευθέρωση των αγορών στα ωράρια λειτουργίας, στην ενέργεια, στους κανονισμούς εργασίας, προσέλκυση συνταξιούχων από τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη για να αποκτήσουν δεύτερη κατοικία στη χώρα μας, κλπ.
-αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και τακτοποίηση ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων για αμφισβητούμενα κτήματα.
-έκτακτη εισφορά σε νομικά και φυσικά πρόσωπα.
Επίσης, ζητούσε ένα «πολύ πιο εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων» που όμως δεν προχώρησε, ενώ για την Ολυμπιακή σημείωνε ότι «πρέπει να σχεδιάσουμε το τι και το πώς πριν το Σεπτέμβριο (του 2004) και όχι αργότερα!»
Για το ασφαλιστικό, αποκάλυπτε ότι «οι επιχορηγήσεις των Ταμείων» για το 2004 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2003, κατά 18,4% (δηλαδή σχεδόν 12% πραγματική αύξηση)» ενώ «για το 2005 η αύξηση θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 15%!». Διαβλέποντας μάλιστα ότι «συνεχή «αποδυνάμωση στη σχέση εισπράξεων των ταμείων και πληρωμών» εισηγήθηκε συγκρότηση μιας «διακομματικής επιτροπής» που θα εξετάσει μόνο τα αναλογιστικά δεδομένα ώστε τουλάχιστον να υπάρχει συμφωνία και αποδοχή των σχετικών στοιχείων.» Και μια «πιο ώριμη ιδέα» κατά τον Π. Δούκα ήταν «η ανάπτυξη του θεσμού των Επικουρικών, Εταιρικών και ατομικών Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων με ειδική έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα».
Με εισήγηση Αλογοσκούφη που χειριζόταν εν λευκώ τη στρατηγική στην οικονομία, ο Κ. Καραμανλής απέρριψε τότε τις εισηγήσεις αυτές, επιλέγοντας την τακτική της «ήπιας προσαρμογής» σε συνδυασμό με την περίφημη «απογραφή» που άνοιξε και τον ασκό του Αιόλου…
Τα ντοκουμέντα αυτά επιβεβαιώνουν πόσο ψεύτικοι είναι οι ισχυρισμοί του κ. Αλογοσκούφη ότι έκανε -μετά τις εκλογές του 2007!- προτάσεις για τη λήψη μέτρων που δεν έγιναν δεκτές από τον κ. Καραμανλή λόγω της οριακής πλειοψηφίας. Το 2004 η ΝΔ διέθετε μεγάλη πλειοψηφία 165 βουλευτών, αλλά τότε ο κ. Αλογοσκούφης εμπόδισε κάθε σοβαρή αλλαγή στην οικονομία...
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Από το καλοκαίρι του 2004 ήξεραν...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου