Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ρεπορτάζ : Αχιλλέας Χεκίμογλου
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)


Μια φορά και έναν καιρό ήταν... η εργατική νομοθεσία! Σημεία και τέρατα στην αγορά εργασίας διαπιστώνουν πλέον οι συνδικαλιστικοί φορείς της χώρας, αφού η οικονομική κρίση ωθεί τις επιχειρήσεις σε ελαστικοποίηση και μείωση του κόστους της εργασίας, ανατρέποντας πρακτικές και δεδομένα δεκαετιών. Στον Εβρο το εργατικό κέντρο καταγγέλλει ευθέως την «καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων», καθώς, όπως σημειώνεται στη σχετική του ανακοίνωση, «υπό την απειλή της...
απόλυσης και τον εφιάλτη της ανεργίας καλούνται εκβιαστικά οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν ατομικές συμβάσεις, μετατροπές βασικών όρων της εργασιακής σχέσης όπως περικοπή ωρών εργασίας με αντίστοιχη ή μεγαλύτερη περικοπή αποδοχών». Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Α. Γκιγκούδη, η γραμμή για μείωση των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα πέρασε και στον ιδιωτικό, οι εικονικές απολύσεις κυριαρχούν, όπως και τα τετράωρα και η ανασφάλιστη εργασία. «Πλακώνει η φοβέρα και δεν υπάρχουν αντιστάσεις» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γκιγκούδης.
Οι καλοί καιροί φαίνεται να τελειώνουν και στην Ξάνθη, καθώς η Diana επέβαλε στους εργαζομένους της να πάρουν όλη τους την κανονική άδεια ως τις 6 Απριλίου, με το επιχείρημα της έλλειψης πρώτης ύλης, σε μια εξέλιξη που αφορά 200 εργαζομένους (130 στην Ξάνθη και 70 στην Αθήνα). Ακόμη η μείωση προσωπικού, μέσω εθελουσίας εξόδου, συνεχίζεται στα Πλαστικά Θράκης με αποτέλεσμα το προσωπικό να έχει μειωθεί κατά 200 άτομα. Προβλήματα παρουσιάζει και η Γκρουπάλ, η οποία μετά την επιβολή διαθεσιμότητας σε 65 εργαζομένους έχει ξεκινήσει απολύσεις με το 2%. Σε αντίστοιχη μείωση προσωπικού προχωρεί σταθερά και η Venus.
Στις Σέρρες η Μέτρον Αυτοματισμοί, που ανήκει στον όμιλο της Αλουμύλ, αλλάζει τις συλλογικές συμβάσεις από σταθερή σε ωρομίσθια εργασία, ενώ έχει εκκινήσει διαδικασία απολύσεων με το 2%. Δίπλα, στο Κιλκίς, μετά την Προτέκτα, τη Stiebel Εltron, τη Στημπεθέρμ και την Πρεκονστρούκτα, έφθασε η ώρα και της Φαρμπετέξ, η οποία οδηγείται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε κλείσιμο, αφήνοντας στον αέρα περίπου 100 άτομα. Επίσης σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται ανοικτά και για την Doppler. «Συμπράττουμε με τους εργοδότες για να σώσουμε θέσεις εργασίας και το κράτος είναι απόν» σχολιάζει ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, κ. Γ. Ιωαννίδης.
Δυτικότερα, στη Νάουσα, η οινοποιία Μπουτάρη λόγω της ύφεσης στην αγορά και προς αποφυγήν απολύσεων, πρότεινε στους εργαζομένους να επιλέξουν μεταξύ διαθεσιμότητας, μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε.
Εξίσου άσχημα είναι τα πράγματα και στην Καστοριά, όπου οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να συνδιαμορφώσουν κοινή πρόταση προς τον ΟΕΑΔ, προκειμένου να αναχαιτιστεί η- καλπάζουσα με 30%- ανεργία, καθώς ο κλάδος της γούνας που παράγει κοντά στο 70% του τοπικού ΑΕΠ έχει κλονιστεί, λόγω (και) της ανάδειξης της Κίνας ως μείζονος ανταγωνιστού της Ελλάδας.
Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται μόνο στο ασθμαίνον Βορειοελλαδικό Τόξο, αλλά επεκτείνονται σε όλες τις αναπτυξιακές εστίες της χώρας. Στην Εύβοια η Νεοσέτ εξακολουθεί να απολύει με το 2% (έφθασε στις 145 απολύσεις από πέρυσι), αλλά και να προσπαθεί να αντικαταστήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με κατώτερα ημερομίσθια.
Οικειοθελείς αποχωρήσεις καταγράφονται και στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, όπου έχουν απομείνει 340 από τους 1.200 εργαζομένους που διέθετε παλαιότερα, ενώ στη μεταποίηση εφαρμόζεται τριήμερη ή τετραήμερη απασχόληση.
Οι απώλειες θέσεων εργασίας συνεχίζονται σταθερά και σε Θήβα, Οινόφυτα και Σχηματάρι, όπου το 2009 χάθηκαν 2.880 δουλειές, ενώ το πρώτο δίμηνο του 2010 περίπου 500.
Την ίδια στιγμή τόσο η Ηusqvarna (όπου απέμειναν 57 από τους 120 εργαζομένους, λόγω απολύσεων με το 2%) όσο και η Οντιτεκ έχουν επιβάλει διαθεσιμότητες, ενώ σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι 58 εργαζόμενοι της Μέταλ Τροπ. Οι άνθρωποι της περιοχής φοβούνται ανοικτά την επανάληψη του 2009, όταν και μια σειρά επιχειρήσεων είτε έκλεισαν (Λαναράς, Βίντερ) είτε προχώρησαν σε διαθεσιμότητες (Πλέξακο, Γεωργιάδης, Ρipe Life, Βiocompost), ενώ ανοικτό παραμένει στη Στερεά Ελλάδα το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, όπου ακόμη δεν τοποθετήθηκε η νέα διοίκηση.
Με ανησυχία περιμένουν την τουριστική σεζόν και οι εργαζόμενοι της Ρόδου, όπου έκλεισε το πάλαι ποτέ κραταιό ξενοδοχείο «Καψής», με αποτέλεσμα 170 άνθρωποι να μείνουν απλήρωτοι, ενώ η ιστορική ποτοποιία Cair αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
Ακόμη επικρατεί πλήρης ανασφάλεια στον ξενοδοχειακό κλάδο, διότι έχουν παγώσει οι επαναπροσλήψεις (των εποχικών που απολύθηκαν πέρυσι), και κυρίως γιατί αρκετοί ξενοδόχοι φέρονται να πούλησαν τα δωμάτια στο εξωτερικό έναντι 15 ευρώ τη βραδιά με τα πάντα συμπεριλαμβανόμενα (δηλαδή all inclusive), με αποτέλεσμα να μη «βγαίνουν» οικονομικά.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: