Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

"Στο μέσο πρωτοφανούς κρίσης η χώρα"

"Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε εμφατικά ότι "η χώρα βρίσκεται στο μέσο μίας πρωτοφανούς κρίσης για τα δεδομένα της πρόσφατης ιστορίας μας". Ο Γ. Παπανδρέου προχώρησε σε αυτή τις εκτιμήσεις κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, υπό τον προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι "μπροστά μας ανοίγεται μία πρόκληση χωρίς προηγούμενο", επισημαίνοντας ότι πρέπει "να κάνουμε στο συντομότερο δυνατό χρόνο τις μεγάλες τομές που εδώ και πολλά χρόνια χρειάζεται η χώρα μας".

Επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι τα "φτωχότερα στρώματα θα προστατευτούν", ενώ έδωσε χαρακτήρα επείγοντος στις προωθούμενες αλλαγές λέγοντας ότι "δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο".

Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του και κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, αποδίδοντας της "εγκληματικές πολιτικές".

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, υπό την προεδρία του Θ. Πάγκαλου, θα έχει την κύρια ευθύνη για την παρακολούθηση και εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με συνεδριάσεις ανά τακτά διαστήματα.

"Μπροστά μας ανοίγεται μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο", είπε ο κ. Παπανδρέου, συμπληρώνοντας ότι "με τη βοήθεια και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, να βγάλουμε όλοι μαζί τη χώρα μας από το τέλμα, να απελευθερώσουμε ουσιαστικά την Ελλάδα από τα βάρη αυτά και από τους μεγάλους κινδύνους που την απειλούν".

Πρόσθεσε ότι "εκτός από τα μέτρα νοικοκυρέματος και περιορισμού της σπατάλης χρειάζονται κι άλλα για να σταματήσουν αυτή την αιμορραγία των ελλειμμάτων και των χρεών". "Για να σταματήσουν αυτά πρέπει να δημιουργηθεί νέο εισόδημα, να παταχθεί η διαφθορά, η γραφειοκρατία, ο συγκεντρωτισμός και η αναξιοκρατία, να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες", είπε.

Και χαρακτήρισε το ΠΣΑ "σύνθετο πρόγραμμα που έχει από τη μια το νοικοκύρεμα και από την άλλη μεριά το αναπτυξιακό και κοινωνικό σκέλος που είναι εξίσου σημαντικά".

"Κλείσιμο και συγχώνευση"

Το κλείσιμο και τη συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι το πρώτο θέμα το οποίο συζητήθηκε στην Επιτροπή είναι η εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, με εξειδίκευση των στόχων του στα επιμέρους υπουργεία και τη διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για την παρακολούθηση της εξέλιξής του.

"Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε ήταν μια πολιτική νοικοκυρέματος των δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, όπου επισημάνθηκαν περιπτώσεις που θεωρούμε ότι το αντικείμενό τους εξέλειπε και θα πρέπει να κλείσουν και άλλες περιπτώσεις όπου θα ήταν πιο αποτελεσματικό και πιο οικονομικό να συγχωνευθούν τέτοιες επιχειρήσεις και βέβαια συζητήσαμε μια πολιτική μείωσης των αμοιβών των προέδρων των διευθυνόντων συμβούλων και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων", τόνισε.

Ερωτηθείς για το ύψος των περικοπών, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι δεν θα είναι κάτι "προκρούστειο", επισήμανε όμως ότι έχουν γίνει πολλές αναφορές για σκανδαλώδεις αμοιβές.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: