Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ...


Ρεπορτάζ : Μαρία Ριτζαλέου
(από το Έθνος)

Τρόπο απεμπλοκής από τα μπλόκα στους δρόμους αναζητούν οι αγροτοσυνδικαλιστές στη Στερεά Ελλάδα, που δίνουν και τον τόνο των πιο δυναμικών κινητοποιήσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις στα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου ώστε να χαμηλώσουν τους τόνους και να οδηγηθούν σταδιακά σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ από χθες...
υπήρξαν και κινήσεις καλής θέλησης, αφού άνοιξαν για αρκετές ώρες οι μεθοριακοί σταθμοί.
Δεν αποκλείεται σήμερα να συνεδριάσει εκ νέου στη Βέροια η γραμματεία του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου για να εκτιμήσει την κατάσταση, ενώ κρίσιμο θεωρείται το επόμενο τριήμερο ακόμη και για τη συνοχή του οργάνου. Εξαίρεση εξακολουθεί να αποτελεί το σκληρό μπλόκο του Προμαχώνα Σερρών, το οποίο επισκέφτηκε χθες ο επιτετραμμένος πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να ανοίξουν τον δρόμο.
«Λαβωμένοι» και χωρίς να θυμίζουν σχεδόν τίποτα από το παρελθόν έβγαλαν χθες τα τρακτέρ στους δρόμους και οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές του θεσσαλικού κάμπου.
Οι «γαλάζιοι» του Θανάση Κοκκινούλη αυτή τη φορά δεν έχασαν μόνο την πρωτοκαθεδρία, αφού βγήκαν τελευταίοι, αλλά είναι και αποδεκατισμένοι, καθώς συγκέντρωσαν μόνο μερικές εκατοντάδες τρακτέρ -κοντά στα 500- στον κόμβο Πλατυκάμπου, στη Μελούνα Τιρνάβου και στις Μικροθήβες, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.
Με μειωμένη συμμετοχή βγήκαν και οι «γαλάζιοι» της Θεσσαλονίκης. Σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης απέκλεισαν χθες συμβολικά για δύο ώρες τον κόμβο που οδηγεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στα «πράσινα φανάρια», ενώ ένας μικρός αριθμός τρακτέρ παραμένει στα διόδια των Μαλγάρων, χωρίς να εμποδίζει την κυκλοφορία, όπως και στη Χαλκηδόνα, στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας.
Αποσυμφόρηση
Με στόχο την αποσυμφόρηση των μεθοριακών σταθμών και από τις δύο πλευρές των συνόρων άνοιξαν χθες για αρκετή ώρα οι δρόμοι για φορτηγά και νταλίκες στο Ορμένιο Εβρου, στην Εξοχή Δράμας, στη Δοϊράνη και τους Ευζώνους Κιλκίς, στην Κρυσταλλοπηγή και τη Νίκη Φλώρινας. Ανοιχτή επίσης στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ήταν η παράκαμψη των Κερδυλλίων, ο κόμβος του Στρυμονικού στις Σέρρες, ο κόμβος του Βογατσικού Κοζάνης στην Εγνατία Οδό, αλλά και η εθνική οδός Ιωαννίνων - Πρέβεζας στο ύψος του Λούρου.
Μικρές ενισχύσεις σε τρακτέρ, μετά την απόφαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, δέχτηκαν χθες τα μπλόκα της εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης στο Κάστρο Βοιωτίας και στην Αλαμάνα Φθιώτιδας, καθώς και αυτά της Εγνατίας Οδού στα Κερδύλλια Σερρών και στη Χρυσούπολη.
Αμετακίνητοι παραμένουν οι «κόκκινοι» του Βαγγέλη Μπούτα στο μπλόκο της Νίκαιας και μάλιστα δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν -όπως και πέρυσι- τελευταίοι.
ΠΡΕΒΕΖΑ
Να αυξηθούν οι τιμές
Παραμένουν στο μπλόκο του Λούρου οι αγρότες της Πρέβεζας, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία, καθώς επιτρέπουν την περιοδική διέλευση των οχημάτων. Αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουν κλείσει από τη Δευτέρα το πρωί, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα, τη γέφυρα ζητούν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους. Αγανακτισμένοι είναι και οι ελαιοπαραγωγοί της Πρέβεζας που βλέπουν την τιμή του λαδιού να κατρακυλά κάτω από τα δύο ευρώ το κιλό.
ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Συνάντηση με τον υφυπουργό
Δεν ταξίδεψαν τελικά οι Κρητικοί αγρότες στην Αθήνα, όπως απειλούσαν από προχθές, αφού εκλήθησαν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για διαβουλεύσεις. Εκπρόσωποί τους, μάλιστα, συναντήθηκαν χθες το βράδυ με τον υφυπουργό Μιχ. Καρχιμάκη και συζήτησαν τα αιτήματά τους. Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Χθες κτηνοτρόφοι και αγρότες, σε συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν σε Ηράκλειο και Χανιά, ζήτησαν μέτρα για τη «σωτηρία» του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα στην Κρήτη. Οι διαδηλωτές στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία και συγκέντρωση στα γραφεία της περιφέρειας Κρήτης, ενώ οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων έκαναν κατάληψη των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών.
Ωστόσο, «αυτόνομες» κινητοποιήσεις με περιοδικούς αποκλεισμούς του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου πραγματοποίησε χθες η Παναγροτική Συσπείρωση στους κόμβους Μεγάλα Χωράφια Σούδας Χανίων, Πεζά - Πρετώρια Ηρακλείου και Κριτσάς Λασιθίου. Οι αγρότες εξήγγειλαν και για σήμερα κατάληψη των ΔΟΥ στα Χανιά.
Αργολίδα
Μέχρι αργά χθες το μεσημέρι παρέμεινε κλειστό το μπλόκο στην εθνική οδό Κορίνθου-Τρίπολης, στο ύψος της Στέρνας. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», κράτησαν κλειστή την εθνική οδό για ένα 24ωρο.
Η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε να εντείνει τον αγώνα τους τις επόμενες ημέρες με επισκέψεις στα χωριά για την ενημέρωση και των αγροτών που δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη παμπελοποννησιακή διαμαρτυρία στα γραφεία της περιφέρειας στην Τρίπολη.
Χθες το πρωί εκπρόσωποι των εσπεριδοκαλλιεργητών της Αργολίδας συγκεντρώθηκαν στη νομαρχία στο Ναύπλιο και επέδωσαν ψήφισμα στον νομάρχη.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: