Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Στροφή σε λαϊκά ομόλογα και ξένα νομίσματα

Ν.Νανόπουλος: Πολύ δύσκολο το πρώτο εξάμηνο

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 θα είναι πολύ δύσκολο και κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας και της χώρας, εκτιμά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Νανόπουλος.

Στο περιθώριο συνέντευξης τύπου της τράπεζας για τη συνεργασία της με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων ο κ. Νανόπουλος ανέφερε ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως το κρίσιμο ζήτημα είναι η υλοποίησή του.

Είναι προφανές ότι με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι αγορές, αν κρίνει κανείς την αντίδρασή τους που εκφράσθηκε στην κατακόρυφη αύξηση του spread του δεκαετούς ομολόγου το οποίο εκτινάχθηκε στις 300 μονάδες βάσης αυξημένο κατά 35 μονάδες μέσα σε μία ημέρα.

Η αναρρίχηση του spread προβληματίζει σοβαρά τόσο τους υπεύθυνους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όσο και τις τράπεζες που περιμένουν τη σειρά τους για άντληση ρευστότητας από το εξωτερικό, μετά το ελληνικό δημόσιο.

Στο πλαίσιο αυτό, το δημόσιο σχεδιάζει «ελεγχόμενη απεξάρτηση» από το ευρώ, αξιοποίηση της λαϊκής αποταμίευσης και συστράτευσης των κεφαλαίων Ελλήνων του εξωτερικού, επιδιώκοντας ουσιαστικά να παρακάμψει ή να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού τις κλασικές αγορές κεφαλαίου που εξακολουθούν να διατηρούν υψηλά επιτόκια στο δανεισμό της Ελλάδος.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για το σχεδιασμό έκδοσης λαϊκών ομολόγων όσο και για την άντληση κεφαλαίων από χώρες (Αμερική, Ασία) με κυρίαρχο νόμισμα το δολάριο και το γιεν.
Ταυτόχρονα εξετάζεται η άποψη να δοθεί «επιτοκιακό κίνητρο» για την επανάκαμψη κεφαλαίων Ελλήνων που είναι σε χρηματαγορές του εξωτερικού, κεφάλαια για τα οποία κοινή είναι η αντίληψη ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικού ύψους.
Επίσης το οικονομικό επιτελείο προβληματίζεται ιδιαίτερα και για το υψηλό κόστος των εκδόσεων εντόκων γραμματίων εκτιμώντας ότι σε μεγάλο βαθμό το κόστος αυτό είναι αδικαιολόγητο.

Τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν για αντίστοιχα έντοκα γραμμάτια η απόδοση στην Ιρλανδία να είναι 0,48% και στην Ελλάδα 1,38%.

Αυτή η επιθετική συμπεριφορά που συνεχίζεται με αυξανόμενη ένταση καταδεικνύει τις άκρως κερδοσκοπικές διαθέσεις των αγορών που φαίνεται να μην «βρίσκουν καμμία αντίσταση».

Είναι χαρακτηριστικό οτι η κατάσταση στα 5ετή CDS είναι εκρηκτική καθώς το spread έφτασε στις 345 μονάδες, που είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τιμών στον κόσμο μετά την Ουκρανία, όταν το αντίστοιχο της Τουρκίας είναι 120 μονάδες, διαφορά που οφείλεται στο υψηλότατο επίπεδο του ασφαλίστρου κινδύνου που χρεώνεται η Ελλάδα.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: