Είναι ζήτημα ημερών η αποσαφήνιση των ορίων των νέων Δήμων από τον Υπουργό Εσωτερικών σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτης». Οι αντιδράσεις που ήδη
Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η κακή μας καθημερινότητα είναι η ανεπαρκής εξυπηρέτηση του πολίτη, η εκνευριστική και χρονοβόρα γραφειοκρατία, οι πολυδαίδαλες και πολυδιασπασμένες υπηρεσίες στα διάφορα επίπεδα της διοίκησης που καθιστούν τη λειτουργία τους προβληματική για τους πολίτες και τους εργαζόμενους αλλά και αυξάνουν το ήδη δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος και εμποδίζουν την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη;
Η « Νέα Αρχιτεκτονική», όπως αλλιώς ονομάζεται το σχέδιο «Καλλικράτης», παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ένα εργαλείο εξοικονόμησης πόρων με την κατάργηση των βαθμίδων διοίκησης, τον περιορισμό του αριθμού των δήμων στο 1/3 και τον δραστικό περιορισμό των Νομικών Προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρκεί να σκεφτούμε την εξοικονόμηση που συνεπάγεται ο αισθητά μικρότερος αριθμός τοπικών αρχόντων, συμβούλων και συνεργατών.
Ταυτόχρονα, δεν είναι μόνο υπόσχεση αλλά και δέσμευση ότι ο «Καλλικράτης» θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη ανάπτυξης στην περιφέρεια, ενώ ο πολίτης θα εξυπηρετείται καλύτερα.
Πρώτος στόχος της νέας αυτοδιοικητικής συνένωσης είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς. Με την υποχρεωτική ανάρτηση των αποφάσεων στο διαδίκτυο (διαφορετικά δε θα έχουν ισχύ), την καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος κυρίως στις οικονομικές συναλλαγές με τον πολίτη και τους μεγάλους διαφανείς διαγωνισμούς (χωρίς να σπάνε δηλαδή την ανάληψη των μεγάλων έργων σε μικρότερα τμήματα), μπαίνουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια σοβαρά θεμέλια για να στηριχτεί η διαφάνεια και η νομιμότητα.
ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ
Σε επίπεδο αρμοδιοτήτων αναμένονται μεγάλες αλλαγές με την κατάργηση των νομαρχιών, τη συνένωση Δήμων και την αντικατάσταση των κρατικών περιφερειών από άλλες, στα ίδια όρια, με αιρετό περιφερειάρχη. Όλα όμως σχεδιάζονται προς όφελος του πολίτη και για όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτησή του αφού σκοπός είναι η θεσμική, λειτουργική αλλά και ηθική επαναθεμελίωση των Δήμων.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Εκτός από την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, και την εξοικονόμηση των χρημάτων που κατασπαταλούνται λόγω της πολυδαίδαλης κρατικής γραφειοκρατίας, πρέπει να εκτιμήσουμε τη σημασία της δημιουργίας Δήμων ισχυρών με νέες σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Τέλος, έχει μεγάλη σημασία και το γεγονός ότι αναζωογονείται η γειτονιά και το κάθε χωριό, αφού οι υπηρεσίες και οι αποφάσεις πάνε κοντά στον πολίτη. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε μερικές σημαντικές αλλαγές που προτείνονται και θα υλοποιηθούν:
- Προβλέπεται η μετατροπή όλων των κοινοτικών καταστημάτων σε αυτοτελείς μονάδες συνολικής εξυπηρέτησης του πολίτη (ΚΕΠ), καθώς και η αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας (e-kep).
- Προβλέπεται η λειτουργία προγράμματος «διοικητική βοήθεια στο σπίτι» για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που δεν μπορούν να καλύψουν οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας.
- Εισάγεται η έξυπνη «κάρτα του δημότη» με την οποία η έκδοση πιστοποιητικών και η συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες γίνονται αυτοματοποιημένες διαδικασίες.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για την πιο ριζοσπαστική και καινοτόμα πρόταση για το μετασχηματισμό του όλου κράτους, της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης που έχει κατατεθεί από τη μεταπολίτευση. Μια πρόταση με τέτοια δυναμική που δίνει νέο νόημα ακόμη και στην ίδια την πολιτική και εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας.
Έλενα Ζέρβα
«Πρωτοβουλία πολιτών του Γαλατσίου»
zervaelena@yahoo.grpolitikienimerosi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου