Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ 48ΑΡΗΔΕΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Μαρία Νταλιάνη

Τέρμα στους «48άρηδες συνταξιούχους» στα Σώματα Ασφαλείας έβαλε χθες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοινώνοντας ότι σε συνεννόηση με τους συναδέλφους του κ.κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Βαγγέλη Βενιζέλο θα αναζητηθούν λύσεις για το συνταξιοδοτικό των ένστολων. O κ. Λοβέρδος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής...
στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση νόμου του ΚΚΕ περί διασφάλισης αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά εναντίον της πρόωρης συνταξιοδότησης. «Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είναι κοστοβόρες και κάλπικες και οι τελευταίες εθελούσιες έξοδοι ήταν δολοφονικές για το ΙΚΑ. Αυτά τα πράγματα δεν έπρεπε να γίνουν, δεν θα ξαναγίνουν, είναι εγκληματικό να ξαναγίνουν», υπογράμμισε ο Ανδρέας Λοβέρδος και στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Καντερέ, αναφέρθηκε στο θέμα των ένστολων. Όπως είπε, δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν στη σύνταξη 48άρηδες, ενώ άφησε ανοιχτό οι στρατιωτικοί και οι αστυνομικοί που δεν θα μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να παραμείνουν μάχιμοι να πηγαίνουν σε άλλες υπηρεσίες. «Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό θα εξεταστεί σε συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας» διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι είναι αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών, ενώ ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι για τις γυναίκες που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης θα εξεταστεί η μεταβατική περίοδος- έως την εξίσωση των ορίων- «ασφαλώς με ανταποδοτικά οφέλη».
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε εντυπωσιακή σύμπνοια μεταξύ βουλευτών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για το θέμα της τιμής των φαρμάκων και γενικότερα των δαπανών στον χώρο της Υγείας. Οι κ.κ. Μόσσιαλος, Κρεμαστινός, Τσιάρας, Γιαννόπουλος, Νασιώκας, Χάιδος έθεσαν το θέμα των υπέρογκων δαπανών για φάρμακα και νοσηλεία. Όπως τόνισε ο κ. Μόσσιαλος, «το 2000 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 584 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 εκτινάχθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε πάνω από 400%, ενώ αντίστοιχα δεν αυξήθηκε ο πληθωρισμός».
Για το θέμα αυτό ο υπουργός Εργασίας, αφού επέμεινε ότι θα πρέπει ο κλάδος Υγείας να πάει στο αρμόδιο υπουργείο και να φύγει από τα Ταμεία «γιατί η γραφειοκρατία παράγει διαφθορά», υποσχέθηκε εντός του 2010 πλήρως συνδεδεμένο μεταξύ του σύστημα στη διακίνηση των φαρμάκων (σύνδεση νοσοκομείων, ιδιωτών γιατρών, ΙΚΑ, φαρμακείων και ασθενών) ώστε να μειωθεί η σπατάλη.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: