Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Αντιπαράθεση Παπουτσή - Καρατζαφέρη στη Βουλή για τους αγρότες

Νέα αντιπαράθεση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις σημειώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προστασία των καμένων δασών της Αττικής, με τον Χρήστο Παπουτσή να διακρίνει κομματικές σκοπιμότητες πίσω απ’ τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και να καυτηριάζει την «ακατάσχετη κινδυνολογία» περί τα οικονομικά.

«Την περίοδο της κρίσης, όταν η κυβέρνηση χρειάζεται συναίνεση απ’ όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τα αδιέξοδα και την κρίση στην οποία μας οδήγησε η Ν Δ, διαπράττουν έγκλημα όσοι, με ανεύθυνες διαρροές και ακατάσχετη κινδυνολογία, σπέρνουν τον τρόμο και την απαισιοδοξία στην αγορά, την οικονομία και την κοινωνία. Και αυτό δεν μπορούμε πλέον να το επιτρέψουμε» ανέφερε ο κ. Παπουτσής.

«Επιπλέον δεν μπορούμε να δεχθούμε την νέα καπήλευση των αγώνων και των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή και επιχειρείται από ορισμένους σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί στην πραγματικότητα, έχουμε μπροστά μας μια αγωνιστική κινητοποίηση, που στηρίζεται μονάχα σε μία επιδίωξη, του ποιος θα είναι ο βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης και αν αυτός θα είναι μέσω των blogs, ή μέσω των μπλοκ με τα οποία έχουν αυτή τη στιγμή κλείσει τους δρόμους, ή αν θα είναι μέσω του νέου νομοσχεδίου για τον αγροτικό συνδικαλισμό και την γνήσια αντιπροσώπευση των αγροτών» τόνισε.

Ο κ. Παπουτσής επεσήμανε πως ο Πρωθυπουργός υλοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις για αξιοποίηση 1 δισ. ευρώ από εκείνα που έδωσε η ΝΔ στις Τράπεζες, αυξάνοντας τις επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, δίνοντας επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στους αγρότες, αυξάνοντας τις συντάξεις του ΟΓΑ, εντάσσοντας τους αγρότες στο νομοσχέδιο για την ρύθμιση των χρεών, καταργώντας το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας.

«Ή οι αγρότες δεν έχουν καταλάβει το μέλλον τους, ή δεν σας εμπιστεύονται, γιατί χρόνια τώρα το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, βρίσκει τους αγρότες στα μπλόκα» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε πως οι αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα επειδή η κυβέρνηση τους χρωστά το 1 δισ. που τους είχε τάξει από τα 28 δισ. της ενίσχυσης προς τις Τράπεζες.

«Πάρτε ένα δάνειο από μια τράπεζα και για δυο μήνες που θα γίνει η ψηφιοποίηση, είναι πέντε εκατομμύρια. Σιγά τα λεφτά. Δώστε τα στους αγρότες που στενάζουν στο δρόμο. Και υπάρχουν και 200 εκ. διαθέσιμα από την πλευρά των Βρυξελλών - η άδεια να δώσετε 15.000 ευρώ από κρατικά χρήματα σε κάθε αγρότη» ανέφερε.

«Εμείς, το 1 εκ. ευρώ που δώσαμε στο Ταμείο Αλληλεγγύης, ζητάμε να δοθεί στους ανήμπορους αγρότες, που προσπαθούν να βρουν τη μοίρα τους και δεν την βρίσκουν με την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Απαντώντας, ο Χ. Παπουτσής διέψευσε τον ισχυρισμό ότι μπορούν να δοθούν 15.000 ευρώ σε κάθε αγρότη, καθώς το ποσό αυτό αφορά ανακούφιση των λειτουργικών του εξόδων, που ήδη γίνεται μέσω των μέτρων της κυβέρνησης.

«Κύριε Παπουτσή, να ρωτήσετε τον κ. Θαπατέρο πώς τα έδωσε. Όπως τα έδωσε ο Ισπανός να τα δώσετε εσείς. Όπως τα έδωσε ο Σαρκοζί και ο Ολλανδός - και αφήστε τα λόγια» απάντησε ο Γ. Καρατζαφέρης. «Λειτουργικά έξοδα κ. πρόεδρε» επέμεινε ο Χ. Παπουτσής.

Παρεμβαίνοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, παρατήρησε πως «η κ. Μπατζελή, αντί να συζητήσει με αυτούς που μέχρι προχθές τους χαϊδεύατε τα αυτιά για να ανεβαίνουν στα τρακτέρ, τους κάνει δεξίωση στο Ζάππειο. Έτσι θα συνομιλήσετε με τους αγρότες;»

Ο κ. Μαρκόπουλος ζήτησε με τη σειρά του να διατεθεί το 1 δισ. ευρώ για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και προέτρεψε την κυβέρνηση «να αφήσει τις δεξιώσεις και να κοιτάξει κατάματα τα προβλήματα».

«Ψάχνετε μονάχα να βρείτε μικροδιαφωνίες και μικροέριδες κοινοβουλευτικές. Δεν έχετε μάθει να ακούτε. Δεν είμαστε αγέλη, όλοι είμαστε κόμματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρκόπουλος.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: