Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η Ελλάδα χρειάζεται «σχέδιο Μάρσαλ» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΤΕπ

Συνάντηση Παπαδήμου - Χόιερ


(Φωτογραφία: AΠΕ )


Αθήνα
«Σχέδιο Μάρσαλ» χρειάζεται η Ελλάδα, πέρα από το αναπόφευκτο πρόγραμμα λιτότητας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ και ο αντιπρόεδρος Πλούταρχος Σακελλάρης θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο το απόγευμα της Τετάρτης.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Χόιερ εξηγεί ότι μόνο με ένα «σχέδιο Μάρσαλ» μπορεί να επιστρέψει η ανάπτυξη και σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε μια τέτοια προσπάθεια: «Την περασμένη χρονιά δώσαμε δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια στην πραγματική οικονομία. Θέλουμε φέτος να το επαναλάβουμε» τονίζει.

Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα της Τράπεζας, o κ. Χόιερ επισημαίνει ότι θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζουν ευκολότερα τις επιχειρήσεις, αλλά και και στην συνεργασία της Τράπεζας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή έργων υποδομής, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, η οποία -όπως είπε- θα ξεκινήσει πολύ γρήγορα.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισηγείται να αξιοποιηθούν οι Έλληνες οι οποίοι εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διαθέτουν υψηλά προσόντα, πηγαίνοντας στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας επί τόπου.

Ως η «οικογενειακή» τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μπορεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Πάντως, ο κ. Χόιερ ζητεί αύξηση της κεφαλαιακής της βάσης κατά 5-10 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Τράπεζας και προτείνει την επιστροφή στα κράτη-μέλη, μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων, των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν απορροφήθηκαν.

Ο ίδιος δεσμεύεται για στενότερη συνεργασία με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τους δύο θεσμούς με κύριο λόγο στην διαχείριση του κοινοτικού προϋπολογισμού.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: