Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Καθοριστικής σημασίας η συμφωνία στο Eurogroup επανέλαβε ο Λ.Παπαδήμος

Αγώνας δρόμου


Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Η συμφωνία και οι αποφάσεις του Eurogroup είναι «μεγάλο βήμα», καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου και τη διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφιστεί την Πέμπτη το νομοσχέδιο για το PSI, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ρήτρα συλλογικής ευθύνης (CAC).

Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλες τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές διατάξεις και τον πρόσθετο προϋπολογισμό, καθώς επίσης και τροπολογίες για τα ερευνητικά ιδρύματα. Με τον χαρακτήρα του επείγοντος το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί την επόμενη Τρίτη.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα ψηφιστεί έως την Τετάρτη.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έκανε μια αναλυτική ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, το περιεχόμενο της συμφωνίας και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, κάνοντας λόγο για «ένα μεγάλο βήμα για το μέλλον της χώρας».

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η έγκριση του προγράμματος, η δανειακή σύμβαση και το PSI, ήταν ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής και έγινε με συντονισμένες προσπάθειες και με σκληρή δουλειά, τονίζοντας ότι «το ίδιο πρέπει να συνεχίσουμε από εδώ και πέρα».

Εξέφρασε, μάλιστα την αισιοδοξία του πως «εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη».

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι «πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία, αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν» ενώ προέβλεψε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνουν πολλά και να επιτευχθούν οι άμεσοι στόχοι, χωρίς καθυστερήσεις.

Τα νομοσχέδια με τις προαπαιτούμενες ενέργειες θα πρέπει να έχουν περάσει από τη Βουλή έως την ερχόμενη Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου, ώστε ο πρωθυπουργός να τα παρουσιάσει στη σύνοδο κορυφής της 2ας - 3ης Μαρτίου.

Από χθες, Δευτέρα, κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ενοποίηση επικουρικών ταμείων, με τη διαδικασία του επείγοντος, ενώ σήμερα παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή, με την ίδια διαδικασία και αφού λάβει την έγκριση του υπουργικού, το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα:

  • Συμπληρωματικός προϋπολογισμός για 3,2 δισ. ευρώ
  • Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων
  • Περικοπή 400 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
  • Περικοπή δαπανών υπουργείου Άμυνας κατά 100 εκατ. ευρώ
  • Περικοπή εξοπλιστικών δαπανών 300 εκατ. ευρώ
  • Μείωση εφημεριών νοσοκομειακών γιατρών
  • Περικοπή πολυτεκνικών επιδομάτων
  • Περικοπή επιχορηγήσεων υπ. Πολιτισμού
  • Περικοπή πιστώσεων υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Περικοπή πιστώσεων για χρηματοδοτούμενα προγράμματα από Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο
  • Περικοπή πιστώσεων υπ. Παιδείας
  • Περικοπή επιχορήγησης ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΟΑΠ ΔΕΗ
  • Περικοπή 15% σε λειτουργικά έξοδα.

Άμεσα θα πρέπει να προχωρήσουν και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το «κούρεμα». Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το PSI και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι ρήτρες συλλογικής δράσης, οι οποίες θα αναφέρουν ότι το 66% των ομολογιούχων μπορούν να δεσμεύουν το υπόλοιπο ποσοστό στη βάση της συμφωνίας. Την Παρασκευή αναμένεται η δημόσια πρόταση για το PSI και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου.

Όσον αφορά την αυξημένη εποπτεία, ο Λ.Παπαδήμος ανέφερε στο Υπουργικό πως στο Εurogroup αποφασίστηκε η ενίσχυση της τεχνικής βοήθειας που παρέχει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση, όπως και η ενίσχυση της παρουσίας εμπειρογνωμόνων της τρόικας στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.

«Αυτό ήδη γίνεται τώρα, είναι οκτώ άτομα από την τρόικα που είναι στην Ελλάδα και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Θα υπάρξει μια ενίσχυση αυτής της τεχνικής βοήθειας» είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός.

Σχετικά, τέλος, με τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του χρέους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Λ.Παπαδήμος είπε πως ο μηχανισμός αυτός είναι τελείως διαφορετικός από εκείνον που είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο οποίος έθετε πολύ μεγάλους περιορισμούς για τον τρόπο που τα σχετικά κονδύλια είτε από το EFSF ή από τα έσοδα της ελληνικής κυβέρνησης θα χρησιμοποιούνταν για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Ο μηχανισμός που υιοθετήθηκε, είπε ο πρωθυπορυγός, είναι πιο ευέλικτος, λιγότερο περιοριστικός, και θα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος και όχι σε έναν εξωτερικό φορέα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: