Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τα έσοδα «βυθίζονται» και στο υπουργείο Οικονομικών πέρα βρέχει...









Τα έσοδα «βυθίζονται» και στο υπουργείο Οικονομικών πέρα βρέχει...

Με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2012, ο στόχος των εσόδων μειώνεται κατά τρία ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ καθώς το να εισπράξουμε 59 δισεκατομμύρια ευρώ, με την ύφεση να καλπάζει και τις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων να μειώνονται, φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Την ίδια στιγμή όμως, στο υπουργείο Οικονομικών κινούνται με ρυθμούς «δεν τρέχει τίποτα».

Ιδού και τα απλά παραδείγματα:

  1. Ο μήνας έχει 22 και στο τέλος Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 24 δόσεις (ή και σε 60 δόσεις αν ο οφειλέτης αποδείξει οικονομική αδυναμία). Όμως ακόμη και σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει την απαραίτητη εγκύκλιο με αποτέλεσμα οι εφορίες να μην μπορούν να δεχτούν τις αιτήσεις των οφειλετών. Χάνονται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από έσοδα, αλλά δεν πειράζει. Οι συνταξιούχοι να είναι καλά, να τους μειώνουμε τις κύριες και τις επικουρικές. Προφανώς, εκτός από την εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει και παράταση της προθεσμίας για τη ρύθμιση των οφειλών, αν και η τρόικα μας έβαλε να συμπεριλάβουμε στο μνημόνιο ρύθμιση που προβλέπει ότι θα απαγορεύονται έως το τέλος του 2014 ρυθμίσεις και διευκολύνσεις για τους οφειλέτες.
  2. Την 1η Μαρτίου, πρέπει να αρχίσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και όσους δηλώνουν εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια. Οι πιθανότητες να αρχίσει η διαδικασία στην ώρα της είναι απειροελάχιστες, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το έντυπο Ε3 που υποβάλλουν οι επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ότι θα ανακοινωθεί παράταση και τα έσοδα θα πάνε αρκετές εβδομάδες πίσω.

Αρίστος Οικονομίδης
http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: