Δυσφορία προκάλεσε στην κυβέρνηση σαφής τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σηµίτη στο «Βήµα της Κυριακής» υπέρ µιας γρήγορης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Ηρθε στην πιο άκαιρη στιγµή» σχολίασε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ... από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεταιπροκειµένου να µετάσχει στην εαρινή σύνοδο τουΔιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε εµφανώς ενοχληµένος από την παρέµβαση του κ.Σηµίτη ότι «η δηµόσια συζήτηση για το θέµα αυτό (την αναδιάρθρωση δηλαδή) δεν βοηθά τη χώρα».
Η δυσφορία της κυβέρνησης έγκειται στο γεγονός ότι η τοποθέτηση του κ. Σηµίτη ήρθε να συντηρήσει τη συνεχήαρθρογραφίατου διεθνούς Τύπου, αλλάκαι τις εκτιµήσεις διεθνών αναλυτών, όπωςκαι ξένων ειδικών, ότι η µόνη λύση για την Ελλάδα σε αυτή τη φάση είναι µια άµεση αναδιάρθρωση του χρέους της.
ή ΑΝΤΙΔΡΑςή. Η ίδια πηγή πάντως δεν θέλησε να δώσει στις δηλώσεις Σηµίτη επιθετικό χαρακτήρα, πολύ περισσότερο ότι αυτές είχαν ωςστόχο τονΠρωθυπουργό ΓιώργοΠαπανδρέου.Σηµείωνε ωστόσοότι «προξένησε δυσάρεστη έκπληξη» η παρέµβαση του πρώην πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι «αν κάποιος θέλει να βοηθήσει στη δύσκολη φάση που διέρχεται η χώρα,µπορεί να τοκάνει µε πολλούς τρόπους. Από το να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες διεθνώς µετην όποιαπαρεµβατική δυνατότητα έχει, µέχρι το να διατυπώσει τις απόψεις του στην κυβέρνηση είτε µε απευθείας επαφή στο ανώτερο δυνατό επίπεδο είτε ακόµη και γραπτώς».
Οι αιχµές είναι προφανές ότι έχουν ως αποδέκτητον κ. Σηµίτη, αλλά πρέπει νασηµειωθεί ότι αυτές οι απόψεις του περί αναδιάρθρωσης που διατύπωσε στησυνέντευξή του δεν είναι καινούργιες. Ο πρώην πρωθυπουργόςτις εξοµολογούνταν συχνά σε συνοµιλητές του, όπως καιεκτιµήσεις του είδους «αν δενυπάρξειτώρα αναδιάρθρωση, είναι ενδεχόµενο οιθυσίες στις οποίεςυποβάλλεται ο ελληνικός λαός να είναι ατελέσφορες».
Οι ίδιες πηγέςαπέρριπταν κατηγορηµατικά πίσω απότις δηλώσεις του κ. Σηµίτη να υποκρύπτεται προσπάθειατου πρώην πρωθυπουργού να «κοντράρει» την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Παράτο γεγονός, όπωςση µείωναν εµφατικά, ότι η κυβέρνηση δεν έχει χρησιµοποιήσει καθόλου το διεθνές κύρος που απολαµβάνει ο Κώστας Σηµίτης, και πως «δεν φαίνεται» ναυφίσταταικάποιου είδους επικοινωνία µεταξύ του κ.Σηµίτη και τουκ. Παπανδρέου, έστω υπό τη µορφή ανταλλαγής απόψεων για την κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας.
ή ΔΉΛΏςή. Υπενθυµίζεται ότι στη χθεσινή του συνέντευξη στο «Βήµα της Κυριακής» υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικούχρέους τώρα, ο κ. Σηµίτης είχε δηλώσει επί λέξει: «Η αναδιάρθρωση ξεκαθαρίζοντας το τοπίο µπορεί να απελευθερώσει δυνάµεις. Τα επόµενα 15-20 χρόνια πρέπει να είναι περίοδος στην οποία θα ξαναχτίσουµε µε αισιοδοξία µια σταθερή οικονοµία και θα επανενταχθούµε στην ευρωπαϊκή εξέλιξη». Εξηγώντας δε γιατί τώρα η αναδιάρθρωση, καιόχι αργότερα, είχεδηλώσει: «Είναιεπιπόλαιο ναελπίζουµε ότι τα επόµενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονοµικές αναταραχές, νοµισµατικές κρίσεις, ανατιµήσεις του πετρελαίου που θα έχουν ως αποτέλεσµα να αναπαράγονται οι κρίσεις».
Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, πάντως, «η αναδιάρθρωση δεν είναι πανάκεια γι’ αυτό και δεν παύει η αναγκαιότητα προσαρµογής προς τους κανόνες των συνθηκών για το δηµόσιο χρέοςκαι το έλλειµµα, ούτε απαλλάσσεται η Ελλάδα από το Μνηµόνιο και τις άλλες υποχρεώσεις πουέχει αναλάβει».
Απότηνπλευράτου, ωστόσο, οΓιώργος Παπακωνσ ταντίνου,στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησεστην Ουάσιγκτον στοπεριθώριο της εαρινής συνόδουτου ΔΝΤ, επανέλαβε σε όλους τους τόνους τιςδιαψεύσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους υποστηρίζοντας ότι το κόστος µιας τέτοιας κίνησηςείναι πολύ µεγαλύτεροαπό τοόποιο όφελος θα µπορούσε να υπάρξει.
Με την ευκαιρία απάντησε και σε όσους στο εσωτερικό τουΠΑΣΟΚ του επιτίθενται γιατην πολιτική που ακολουθεί.Οπως είπε, «εγώ θα κάνω τη δουλειά µου. Εκφράζω την πολιτική µιας κυβέρνησης που αποφάσισε να µηναφήσει τηχώρα ναπάει στον τοίχο. Να µην την αφήσει να χρεοκοπήσει»
ΤΑΝΕΑ
Δευτέρα 18 Απριλίου 2011
Σενάρια, παιχνίδια και διαψεύσεις ...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου