Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

«Λεφτά υπάρχουν» λέει ο Σύλλογος Αρχαιολόγων αλλά.. για το Μεγάρο Μουσικής


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Επιχορηγήσεις ΥΠΠΟΤ σε Μέγαρο Μουσικής & Μουσείο Μπενάκη»
Μετά την απόφαση «ενίσχυσης» του Μεγάρου Μουσικής με 95.000.000,00 Ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη του προς τις Τράπεζες, πέραν της ετήσιας επιχορήγησής του από το ΥΠΠΟΤ που τα δέκα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, το χαμηλότερα χρηματοδοτούμενο Υπουργείο του Ελληνικού Κράτους, αυτό του Πολιτισμού & Τουρισμού, έρχεται να αποδείξει για μία ακόμα φορά ότι τελικά «λεφτά υπάρχουν».
Παράλληλα, πληροφορηθήκαμε από τον ημερήσιο τύπο ότι «Το Δ.Σ. της ΟΠΑΠ Α.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος μεγάλων δράσεων για τον πολιτισμό, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, ενέκρινε δωρεά ύψους 3,6 εκατ. ευρώ προς το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο ανέλαβε εξ ολοκλήρου τη διαχείριση της μεγάλης έκθεσης για το Βυζάντιο, η οποία θα περιοδεύσει το 2013 στις μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ».
Αφού λοιπόν λεφτά υπάρχουν, ερωτάται ο κύριος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού:
1. Πότε και πώς θα καλυφθούν οι εκτός έδρας μετακινήσεις των συναδέλφων που παλεύουν καθημερινά για την προστασία των μνημείων σε όλη την Ελλάδα;
2. Πότε θα ανοίξουν οι κλειστές -λόγω έλλειψης προσωπικού- αίθουσες των μεγάλων μουσείων μας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να μη μπορούν να θαυμάσουν σημαντικούς θησαυρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και σχολικές τάξεις να ακυρώνουν επισκέψεις τους στο πλαίσιο διδασκαλίας συγκεκριμένης σχολικής ύλης;
3. Γιατί περικόπτονται οι προϋπολογισμοί των έργων ΕΣΠΑ για το 2011 κατά 45%, με την αιτιολογία της έλλειψης πόρων για την εθνική συμμετοχή; Αγνοεί η πολιτική ηγεσία ότι τα έργα αυτά όχι μόνο αποτελούν «οξυγόνο» για τα μνημεία, αλλά και συνεισφέρουν σημαντικά στην καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς περισσότερο από 65% της χρηματοδότησής τους κατευθύνεται σε προσλήψεις προσωπικού για την υλοποίησή τους με αυτεπιστασία; Μας αφήνει αλήθεια αδιάφορους η σίγουρη πλέον απώλεια κοινοτικών πόρων, καθώς οι περικοπές αυτές δε θα επιτρέψουν να καλυφθεί ούτε η απαιτούμενη απορρόφηση («Ν+3»);
4. Γιατί πληρώνει η χώρα μας τη διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης στο εξωτερικό, αφού -ως είθισται- οι δαπάνες διοργάνωσης καλύπτονται από τη χώρα φιλοξενίας της έκθεσης; Γιατί η δωρεά κατευθύνεται προς το Μουσείο Μπενάκη, ενώ τα ευρήματα που θα εκτεθούν θα προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από δημόσια μουσεία και έχει ζητηθεί η συνδρομή των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Βυζαντινών Μουσείων στη διοργάνωση της έκθεσης;
Προφανώς η τακτική επιχορήγησης εποπτευόμενων φορέων από το ΥΠΠΟΤ ή άλλων φορέων πολιτισμού από τα έσοδα του ΟΠΑΠ δεν είναι καινούργια. Δεν πέρασε καιρός από τη «χρυσή εποχή» των εσόδων του ΥΠΠΟ από τα τυχερά παιχνίδια και τη διαχείρισή τους μέσω του Ειδικού Λογαριασμού: η αρχικά λελογισμένη και στη συνέχεια αλόγιστη και χωρίς κριτήρια κατανομή των παραπάνω χρημάτων σε πάσης φύσεως οργανισμούς, σωματεία και ανύπαρκτους συλλόγους οδήγησε στην κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού, συνοδεία εξαγγελιών περί «διαφάνειας» στην κατανομή του δημόσιου χρήματος.
Δεν πρέπει βέβαια να μας διαφεύγει ότι δυόμιση χρόνια μετά και παρά τη μεσολαβήσασα αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο ΥΠΠΟΤ:
► Εκκρεμεί ακόμη η διερεύνηση και η απόδοση ευθυνών για τις τουλάχιστον περίεργες «διαδρομές» μέρους των κονδυλίων του Ειδικού Λογαριασμού.
► Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στραγγαλίζονται οικονομικά, ανήμπορες να αντεπεξέλθουν στα αιτήματα των πολιτών και στις επείγουσες ανάγκες των μνημείων. Όταν για την έγκριση των αιτημάτων για οδοιπορικά απαιτούνται 60 μέρες, μόνη λύση για την αντιμετώπιση επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών είναι η μετακίνηση των αρχαιολόγων και όλων των υπαλλήλων με ίδια χρήματα !!!
► Τα έσοδα του ΟΠΑΠ διαμοιράζονται με ακόμη πιο αδιαφανή τρόπο, με απόφαση του διορισμένου ΔΣ ή και μόνο του Προέδρου του, εκτός δημόσιου λογιστικού και χωρίς κανένα δημόσιο έλεγχο !!!
Επειδή δεν έχουμε ξεχάσει το «οξυγόνο» που έδινε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία η χρηματοδότηση από τα έσοδα του ΟΠΑΠ, ζητάμε τα ΛΕΦΤΑ που ΥΠΑΡΧΟΥΝ να δοθούν για το αυτονόητο: την προστασία των μνημείων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, την εξυπηρέτηση των πολιτών, την επιβίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΤ και την προώθηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Απαιτούμε:
√ Να προβλεφθεί νομοθετικά ότι συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων του ΟΠΑΠ θα διατίθεται για τις ανάγκες των μνημείων και δημόσιων μουσείων, με θεσμοθέτηση διαφανούς διαδικασίας επιλογής.
√ Η «έκτακτη» επιχορήγηση των 95 εκ. ευρώ του Μεγάρου Μουσικής να μην επιβαρύνει τις πιστώσεις του ΥΠΠΟΤ.
√ Καμία μείωση προϋπολογισμού στα έργα του ΕΣΠΑ που εκτελούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Δέσποινα Κουτσούμπα Γεώργιος Ρήγινος

Δεν υπάρχουν σχόλια: