Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΔΝΤ ΓΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ


Η σοβαρή πιθανότητα χώρες όπως η Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βέλγιο να χάσουν το κύριο ρεύμα των ιδιωτών επενδυτών τους, προκαλεί έντονες ανησυχίες στο ΔΝΤ. Σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt επισημαίνει πως...
το ΔΝΤ στη τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια δημοσιονομική σταθερότητα ομιλεί για «δημιουργία κενού» ιδιωτών επενδυτών σε κρατικά ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης με υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται πως τα κρατικά χρέη της Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας μεταφέρονται όλο και περισσότερο σε εγχώριες τράπεζες, καθώς απουσιάζουν οι ξένοι επενδυτές.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα "ακόμη και αν δεν αναφέρεται ανοιχτά, η ανάλυση του ΔΝΤ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η σημερινή στρατηγική διάσωσης που ακολουθεί η ΕΕ μπορεί τελικά να αποτύχει εξαιτίας της απώλειας της προηγούμενης βάσης επενδυτών. Ο σχεδιαζόμενος από το 2013 Μόνιμος Μηχανισμός Διάσωσης ESM δυσχεραίνει επιπρόσθετα την ανάληψη δανείων από αδύναμες χώρες". Ο λόγος είναι ότι προβλέπει ενδεχόμενη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος πτώχευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: