- Μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης φέρεται να εκτιμά ότι ειναι αξαιρετικά υψηλή η πιθανότητα αναδιάρθρωσης έως το καλοκαίρι
Η φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τα δημοσιεύματα ότι η Αθήνα έχει υποβάλει αίτημα για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους των 340 δισ. ευρώ ευρώ, εκτόξευσαν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ομολόγων και τα spreads.Σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσαν στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού στο Reuters, μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμά πλέον ως εξαιρετικά υψηλή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι.
«Σημαντικοί παράγοντες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση», δήλωσε αξιωματούχος του κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί αυτήν την έκβαση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αλλά ότι τη θεωρεί μάλλον αναπόφευκτη.
To spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο αναρριχήθηκε σε νέο επίπεδο-ρεκόρ, τις 1.126 μονάδες βάσης (για να υποχωρήσει αργότερα στις 1.113), σημειώνοντας άνοδο 81 μονάδων σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς.
Το επιτόκιο του τίτλου ξεπέρασε και το φράγμα του 14%, καθώς ανήλθε στο νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 14,58% (+0,68%), ενώ αργότερα «διόρθρωσε» στο 14,46%..
Στο 2ετές ομόλογο το επιτόκιο «πέταξε» μέχρι το 19,80% (+1,41%). Το γεγονός ότι τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων τίτλων είναι υψηλότερα απ' ότι στους μακροπρόθεσμους δείχνει ότι οι επενδυτές «βλέπουν» αδυναμία αποπληρωμής των χρεών και συνεπώς «μυρίζονται» αναδιάρθρωση.
Αυτό, όμως, που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τις ανησυχίες των επενδυτών για το ελληνικό χρέος είναι το ράλι των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS), που νωρίτερα σήμερα ξεπέρασαν τις 1.300 μονάδες για να υποχωρήσουν στη συνέχεια στην περιοχή των 1.250 μονάδων.
Αυτά τα επίπεδα δείχνουν ότι υπάρχουν 65% πιθανότητες χρεοκοπίας μέσα στην επόμενη πενταετία.
Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε την Δευτέρα δημοσιεύματα ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει αίτημα για επιμήκυνση του συνόλου του χρέους προς τους πιστωτές της. «Το εξαντλήσαμε χτες το θέμα [...] απάντησε χτες ο υπουργός», είπε αξιωματούχος του υπουργείου που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος τόνισε ότι μία αναδιάρθρωση θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε επισήμως τη στήριξή της στη θέση της Αθήνας ότι δεν σχεδιάζει αναδιάρθρωση.
«Θεωρούμε απόλυτα βάσιμο ό,τι μεταδίδεται από τα πρακτορεία ειδήσεων ως στάση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Στίγκμανς. «Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτό», προσέθεσε.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κρ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των χρεών Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας θα είχε δυσμενέστατες επιπτώσεις.
Eρωτηθείσα σχετικά από το τηλεοπτικό κανάλι LCI, δήλωσε: «Αυτό θα ήταν καταστροφικό, γιατί θα σήμαινε ότι οι χώρες αυτές θα αντιμετώπιζαν μέγιστες δυσκολίες για να επιστρέψουν στις χρηματαγορές».
Ερωτηθείσα ειδικά για το αν πρέπει να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, είπε: «Όχι, απλούστατα όχι. Σας το λέω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: όχι. Δεν τίθεται ζήτημα να συζητάμε για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσαν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης στο Reuters, μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης εκτιμά πλέον ως εξαιρετικά υψηλή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι.
«Σημαντικοί παράγοντες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση», δήλωσε αξιωματούχος του κυβερνητικού συνασπισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί αυτήν την έκβαση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αλλά ότι τη θεωρεί μάλλον αναπόφευκτη.
Μεγάλη άνοδο σημειώνουν τα επιτόκια και στην Πορτογαλία, ενώ το ευρώ υποχώρησε χαμηλότερα έως 0,9% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,4302 δολάρια, σημειώνοντας τις υψηλότερες απώλειες εδώ και ένα μήνα.
Tο spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων ανήλθε στο επίπεδο-ρεκόρ των 611 μονάδων βάσης. Τα CDS σκαρφάλωσαν στις 614 μονάδες.
Ανοδικές πιέσεις και στην Ισπανία, η οποία πώλησε νωρίτερα 12μηνα και 18μηνα έντοκα γραμμάτια, ύψους 4,65 δισ. ευρώ με υψηκότερο επιτόκιο σε σύγκριση με αντίστοιχες προηγούμενες εκδόσεις.
Τα CDS ανήλθαν υψηλότερα κατά 10 μονάδες στις 244, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους, το 5,60%.
Η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους ανήκει στην ευθύνη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και όχι της ΕΚΤ, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Μάλτας Μάικλ Μπονέλο, στο πρακτορείο Bloomberg.
Η αναδιάρθρωση «δεν είναι πραγματικά κάτι για εμάς. Είναι ευθύνη των κυβερνήσεων. Η ΕΚΤ έχει κάνει αρκετά για να κρατήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, διασφαλίζοντας ότι είναι αποτελεσματική η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της και αυτό εξηγεί τα μη συμβατικά μέτρα που πήραμε. Η ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις. Είναι ένα θέμα ερμηνείας της έννοιας της αλληλεγγύης στην ΕΕ, πώς θέλουν να διαχειρισθούν αποτελεσματικά την κατάσταση που έχουν εδώ. Δεν είναι κάτι, για το οποίο θα αποφανθούμε εμείς».
Ένας ακόμα παράγοντας που προκαλεί ανησυχία για την Ελλάδα και γενικότερα για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι η ραγδαία άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στις φινλανδικές εκλογές, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν νέα προβλήματα στην -ούτως ή άλλως «άτολμη» συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου για την ενίσχυση των μηχανισμών στήριξης και τη βοήθεια των «ασθενών κρίκων» του ευρώ.
Επιπλέον, στη Γερμανία και ειδικότερα στον κυβερνητικό συνασπισμό αυξάνονται οι φωνές που ζητούν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση βοήθειας (όταν δεν την απορρίπτουν) και εκτιμούν ότι η βουλή της χώρας πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο στις -τυχόν μελλοντικές- αποφάσεις για οικονομική ενίσχυση του μηχανισμού.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου