- «Η αλλαγή είναι ένας οδυνηρός μονόδρομος, αλλά κάθε άλλος δρόμος οδηγεί απευθείας στο γκρεμό», είπε ο κ. Δασκαλόπουλος
Η αποτυχία που πολλοί αποδίδουν σήμερα στο «σκιάχτρο» του Μνημονίου, είναι στην πραγματικότητα δική μας αποτυχία, δική μας ολιγωρία, τόνισε, μεταξύ άλλων, την Μ. Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι η αναδιάρθρωση «αν κάποτε μπορεί ή πρέπει να γίνει στo πλαίσιοo μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής λύσης», δεν θα μας απαλλάξει από την ανάγκη της ριζικής αλλαγής και του επίπονου εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας μας.
Κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του κ. Προβόπουλου, ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι ότι το φάσμα της επίσημης εθνικής πτώχευσης παραμένει απειλητικό «γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, γιατί η αντιπολίτευση και το πελατειακό σύστημα σαμποτάρουν την υλοποίηση όσων ψηφίζονται, γιατί εν τέλει συλλογικά αρνούμαστε να αλλάξουμε κουλτούρα», όπως τόνισε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους, είπε ότι αποκρύπτεται από την κοινή γνώμη μια «κρίσιμη αλήθεια: ότι, όποια μορφή κι αν πάρει αναπόφευκτα συνεπάγεται ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα βαρύτερες θυσίες, ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του επιπέδου ζωής μας, ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια για τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου. Κι αν κάποτε μπορεί ή πρέπει να γίνει στo πλαίσιοo μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής λύσης, δεν θα μας απαλλάξει από την ανάγκη της ριζικής αλλαγής και του επίπονου εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας μας».
Αυτός ο εκσυγχρονισμός, υπογράμμισε, «είναι και η προϋπόθεση για να επιστρέψουμε γρηγορότερα στην πολυπόθητη ανάπτυξη, που πράγματι αποτελεί την οριστική σωτηρία».
Το ίδιο «έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης» σφράγισε, κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, και τη δημόσια συζήτηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
«Οι κατ' επάγγελμα ακοίμητοι φρουροί του έθνους ξεσηκώθηκαν. Δεν είχαν φαίνεται αντιληφθεί, όλοι οι πατριώτες του προσκηνίου, ότι τόσα χρόνια ζούσαμε με δανεικά υποθηκεύοντας τον τόπο. Ξεπουλιέται η Ελλάς!, κραυγάζουν σήμερα. Ποια Ελλάδα αλήθεια εννοούν; Την Ελλάδα της καταπατημένης γης και των εγκαταλειμμένων ακινήτων, των δημοσίων οργανισμών και υποδομών που λυμαίνονται οι κομματικές και συντεχνιακές κλίκες; Η Ελλάδα που "δεν πωλείται" είναι η
Ελλάδα που ρημάζει! Λογικό είναι να θέλουν να τη διαφυλάξουν όσοι την απομύζησαν και εξακολουθούν να την απομυζούν», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο κ. Δασκαλόπουλος έστρεψε τα «βέλη» του σε νόσους υποστηρίζουν την πολιτική του δημόσιου ελέγχου των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, καθώς, όως υποστήριξε, «επέβαλε και συντηρεί τον κρατισμό. Δημιούργησε κακές υπηρεσίες, απύθμενες ζημιές και ασήκωτα χρέη. Εξέθρεψε ιδιοτελείς συντεχνίες, οργανωμένα κυκλώματα λαφυραγώγησης και ασύδοτη σπατάλη».
Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί η δυναμική του κεφαλαίου «δημόσια περιουσία», αν αποδοθεί στις ενεργές επενδυτικές δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που θα το αξιοποιήσουν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι «ενός κλειστού, πελατειακού κατεστημένου».
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ μοιάζει ίσως πολύ φιλόδοξος, αλλά δεν είναι ανέφικτος.
Το μεγαλύτερο όφελος, ανέφερε, δεν θα έρθει από τα όσα χρήματα εισπράξουμε, αλλά από την αναζωογόνηση της οικονομίας. Αποκρατικοποίηση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, σημαίνει ανοικτές αγορές, μεγαλύτερο ανταγωνισμό, καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα, επιλογές για τον καταναλωτή, ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις, νέα κεφάλαια για επενδύσεις, καινούριες δουλειές, περισσότερους φόρους στα ταμεία του κράτους».
Το τρίπτυχο των μεταρρυθμίσεων, των αποκρατικοποιήσεων και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2012 - 2015 αποτελεί την ύστατη ευκαιρία για την κυβέρνηση να προωθήσει τις αλλαγές που θα ξανακάνουν τη χώρα μας διεθνώς φερέγγυα και το μέλλον μας βιώσιμο, υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι αποτελεί, ταυτόχρονα, μια ύστατη πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα «να αναλάβει τις ευθύνες του, να ξεπεράσει τα πολωτικά του σύνδρομα, να λειτουργήσει επιτέλους θετικά και όχι μηδενιστικά».
«Η αλλαγή είναι ένας οδυνηρός μονόδρομος, αλλά κάθε άλλος δρόμος οδηγεί απευθείας στο γκρεμό», κατέληξε.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου